viernes, 23 de agosto de 2024

llibre

 

 

  

VIAJES A TIERRAS INIMAGINABLES
Dasha Kiper

Traducció Francisco J. Ramos Mena
303 pags.


Els editors ens fan arribar la recomanació de Vivian Gornick, la qual ens diu:

"Este libro, rico en experiencias y sabiduría, es un tesoro. Le auguro una larga vida."

Quan acabem la lectura compartim les paraules de Vivian Gornick, som davant d'un text del tot necessari; a partir d'exemples, ens ajuden a aprofundir en les disfuncions del comportament i, en les actituds dels cuidadors, ens acosten a la ciència i l'autora recorre a la literatura universal, per citar obres i personatges que ens porten a entendre certes "particularitats" de les persones amb les quals la vida ens pot portar a conviure.

Al prefaci l'autora ens cita l'obra d'Oliver Sacks, ens diu:

"...sus estudios de casos no parecian meras exploraciones de la conciencia humana, sino auténticas odas a seres humanos concretos." pàg. 13

La finalitat de l'autora és ajudar a la persona que acompanya al malalt, una funció gens fàcil d'assolir i que cada vegada resulta més freqüent, la nostra època es caracteritza per una esperança de vida cada vegada més llarga, però sense garantir uns mínims de plenitud en aquest període final de les persones; ens exposa casos concrets, ens apropa a teories científiques i també té en compte l'ajuda que podem rebre de la literatura, cita a Borges, Kafka, Txékhov, Sartre, Melville, analitza perfils de personatges que ens ajuden a entendre les persones que la malaltia ha tornat fràgils o d'una gran complexitat, i amb les quals la comunicació esdevé complicada; la peculiaritat de l'obra de Dasha Kiper, comptar amb la literatura, com una eina més, per interpretar el món, és molt important, i ens porta a estar totalment d'acord amb el presagi de la Gornick.


António Damásio i Oliver Sacks dos dels científics citats als quals hem d'agrair la seva tasca de divulgació, clarificant punts entorn del comportament humà.

Reflexions que ens porten a una consciència més plena i a una responsabilitat pel que fa a les nostres decisions:

"Puede que la conciencia crea que está al mando, pero a veces se limita a intentar ponerse desesperadamente a la altura de lo que nuestro sistema inconsciente ha decidido ya." pàg. 115

Una lectura a la qual tornarem i recomanarem, ens acosta amb tota naturalitat a uns coneixements científics del tot imprescindibles ens ajuda a harmonitzar-nos amb nosaltres mateixos i amb el món que ens envolta, no podem deixar d'agrair l'anàlisi dels personatges literaris, arriba un moment a la nostra vida de lectors, en el qual les experiències viscudes o llegides ocupen un lloc igualment determinant a la nostra memòria. Una recomanació del tot segura.

What do you want to do ?
New mail

No hay comentarios:

Publicar un comentario