jueves, 18 de julio de 2024

llibre

 

 

 

 

UNA NIT AMB CLAIRE
Gaito Gazdànov

Traducció Maria García Barris
205 pàgs.


Gaito Gazdànov, (1903-1971), Una nit amb Claire, (1929)

Claire acompanya el present d'en Nikolài, hi és sempre, amb la força de l'amor que pren cos en el record i dona lloc a somnis, que ocupen llargs períodes de la vida, amb la perfecció d'allò que comença a la primera joventut i no queda eclipsat per fets reals; després d'anys, es troben a París, ell ha viscut la guerra i l'exili, ella té un marit absent i està malalta, ell l'acompanya, passa molts vespres al seu costat, aquests moments el porten a tenir presents les vivències dels darrers anys, és un home jove que es va incorporar a la vida, en les condicions més dures; va néixer a St. Petersburg, a setze anys, durant la guerra civil, es va unir al moviment blanc, va viure infinits moments de perill, va conviure amb la mort, va reconèixer l'ésser humà en els circumstàncies més extremes, mai li va faltar una mirada benevolent, un cert sentit de l'humor, potser això el va dur a sobreviure, sabia detectar la bondat i la bellesa, també les expressions que feien d'un home un ésser perillós:

"... una indubtable expressió de vilesa, encara que d'una manera gairebé imperceptible, amb prou feines visible; aquells rostres són habituals en els vividors i en els mantinguts." pàg. 109

Els records d'una infantesa en plenitud, un pare admirat, algú amb qui era possible l'aventura del joc, la transcendència en les lectures, tenia una actitud vital compromesa amb el proïsme, quan Nikolai troba una certa estabilitat a l'exili, ens dirà:

"Entre els meus records sempre hi havia alguna cosa inefablement dolça..." pàg. 32

Coneixem l'oncle Vitali, aquest, després d'expressar una opinió demolidora entorn de Victor Hugo, es permetrà dir al jove nebot:

"... no et converteixis mai en un home de conviccions, no treguis conclusions, no jutgis i procura ser el més discret possible. I recorda que la felicitat més gran a la terra és pensar que has entès alguna cosa, encara que sigui poc, de la vida que t'envolta." pàg. 142

Som al costat d'en Nikolai en els seus periples, per Rússia, pels països que el porten al punt final de l'aventura, París, ens mostra la ciutat, és explícit en els seus itineraris; l'autor va ser, durant molts anys, taxista nocturn, entre altres ocupacions, per sobreviure mentre es consolidava la seva obra literària.

Ens han seduït, una vegada més el personatge i l'autor, que va viure amb la intensitat que fa viure a Nikolai, la seva joventut.

La nostra gratitud als editors i a la traductora que han fet possible la lectura i la coneixença d'un autor imprescindible.

What do you want to do ?
New mail

No hay comentarios:

Publicar un comentario