viernes, 27 de septiembre de 2024

llibre

 

What do you want to do ?
New mail

 

 

 

                                            LA BELLA EXTRANJERA.
                                               Praga y el desarraigo
                                                   Monika Zgustova
                                                                121 pàgs.

Una lectura que comencem expresant, una vegada més, la nostra gratitud, sabem que som davant d'un llibre que ens interessarà i recomanarem, com hem fet amb altres llibres de l'autora; fent el balanç d'una experiència personal, començariem per les seves traduccions de Hrabal Una solitud massa sorollosa, Jo he servit al rei d'Anglaterra, Personatges en un paisatge d'infància, l'any 1996 Els fruits amargs del jardí de les delícies.Vida i obra de Bohumil Hrabal, aquestes obres ja són suficients per fer-nos incondicionals de Hrabal i de Zgustova, després vindran tots els llibres de l'autora, començant per La dona dels cent somriures fins a Soy Milena de Praga, són lectures a les quals sempre tenim necessitat de tornar, erudició en el sentit ideal del terme, cultíssima i propera, personatges històrics i creacions literàries, tots tenen en comú la caracteristica de l'autora, fer-nos arribar l'essència de manera magistral, també hem d'agrair-li la capacitat de generar la curiositat que ens portarà a altres lectures.

En el llibre que tenim a les mans, voltem de nou per la ciutat, aprofundint en els fets històrics del s. XX, Praga multicultural, la ciutat que va viure els desastres dels totalitarisme, va acollir exiliats i va viure l'exili dels seus, van haver-hi, també, els que van resistir sense deixar la seva terra.

A la primera pàgina ens trobem al soldat Svejk i a Joseph K., dos personatges que han passat a formar part de la nostra experiència, Les aventures del bon soldat Svejk i El procés, Hasek i Kafka, que escriuran en txec i alemany. Cita a Masaryk, a Max Brod, ens parla de l'exili de Marina Tsvetáieva, Milena Jasenská ens cita una frase de Kral Kraus:

"El mal nunca prospera tanto como cuando se esconde bajo un ideal." pàg. 98

Evoca una darrera conversa amb Václav Havel:

"Y tras una breve reflexión Havel dijo que Europa deberia anteponer sus valores intelectuales y éticos a la carrera de crecimiento en la que compiten la mayoría de los países del mundo." pàg. 108

Una lectura a la qual tornarem quan rellegim a Kundera, Hrabal, Hasek, Kafka, i que ens suggerira diversos itineraris si tenim l'oportunitat de visitar la ciutat que Zgustova ens ha dut estimar. Una recomanació sense reserves, un bon moment garantit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario