jueves, 5 de septiembre de 2024

llibre

                                        

CONTES ESCOLLITS
Anton Txékhov

Tria i pròleg Vicenç Pagès Jordà
Traducció Xènia Dyakonova
403 pàgs.

     


Anton Txékhov, (1860-1904)

Vicenç Pagès Jordà (1963-2022) agraïm la tria i el pròleg, perfectament documentat; pel que fa a la traducció, som davant d'aquelles lectures en les quals les decisions de la traductora, ens fan aturar, davant la perfecció de l'expressió que ens arriba, pensem que Xènia Dyakonova, ha estat sempre encertada.

L'ordre cronològic, ens ajuda sempre ens han parlat dels primers contes, menys coneguts:

"En definitiva, entre el noi atent a la censura que firma amb pseudònim contes que serviran per alimentar la família i l'home malalt però literàriament lliure..." Del pròleg, pàg. 15

Sabem que hi tornarem moltes vegades, en la present lectura podem comprovar fins a quin punt l'experiència de la primera impressió que vàrem percebre té un lloc a la nostra memòria, a ENEMICS, l'atmosfera de la casa del metge Kirilov, els silencis, els desplaçaments a la nit...; a LA CORISTA, l'enfrontament de les dues dones, la dona llegítima que es permet perdre el respecte a aquella davant la qual es considera superior; LA NOVA DATXA com la inèrcia porta a menysprear el progrés i el bé comú, "Quina mena de boira havia ocultat als seus ulls el més important..." com es pot arribar a perpetuar una forma de vida que no té en compte la dignitat de les persones?, són perplexitats que formen part de la nostra realitat, els clàssics ens ajuden a sobreviure, il·luminen el nostre present, és per això que no podem deixar de tornar a Txekhov.

Quan a les biografies ens parlen dels primers contes d'humor ens sorprenem, són menys coneguts, ara hem viscut l'experiència, Txekhov ens ha divertit.

Va viure quaranta-quatre anys, va fer de metge, treballava sense descans; com a escriptor podem comprovar fins a quin punt va ser prolífic, contes i teatre que expressen una manera diferent i magistral de dir, una experiència del tot transcendent a la vida del lector i l'espectador, no podem deixar de manifestar, una vegada més, el nostre reconeixement.

Ens diuen al pròleg:

"En tot cas, respectava massa al lector per molestar-lo amb missatges."

La lectura ens ha portat a tornar a l'obra de Natalia Ginzburg "Antón Chéjov" i a la magistral pel·lícula Vania en la calle 42 de Louis Malle.


Una recomanació del tot segura.

What do you want to do ?
New mail

No hay comentarios:

Publicar un comentario