jueves, 19 de septiembre de 2024

llibre

 

 

 

 


 

EL CRIMEN DE LORD ARTHUR SAVILE
Oscar Wilde

Il·lustracions Pablo Alcázar
Traducció Colectivo Wilde Bdl.
81 pàgs.


Oscar Wilde, (1854-1900), El crimen de Lord Arthur Savile, (1891)

«El crimen de lord Arthur Savile está con toda gracia más allá del Bien y del Mal. Se trata de la historia de un asesinato, pero el hecho se perpetra en un mundo que, por su misma frivolidad, no es menos real que el deliberadamente fantástico de Las mil y una noches».
Jorge Luis Borges

Ens presenten a lady Windermere, d'ella sabem que la indiscreció i la cerca prioritària del plaer són els seus trets principals, a quaranta anys, ha canviat de marit tres vegades, però manté el mateix amant, també sabem, que ha posat "al seu servei" un expert en quiromància, el senyor Podgers, està convidat a la vetllada a la qual assistirem; per ordre de l'amfitriona, ha interpretat els secrets de les mans de diverses convidades i creix la eufòria davant els encerts d'aquell homenet, que té un aspecte d'allò més anodí, ningú podria deduir que es tracta d'un personatge dotat d'una capacitat tan singular.

Lord Arthur és un dels convidats predilectes de lady Windermere, està promès amb l'encantadora senyoreta Sybil Merton, Podgers es mirarà la mà de lord Arthur, queda clar que no gosa dir el més important del que ha vist, lord Arthur queda capficat, no s'explica que la seva mà tingui secrets que ell no sap interpretar, lord Arthur, pagarà al quiromancista per una sessió privada, la mà de lord Arthur diu nítidament que perpetrarà un crim.

Coneixem l'angoixa de lord Arthur, diversos ajornaments del casament amb Sybil, abans de les noces, vol dur a terme "l'obligació" que li marca el destí, cerca víctimes i maneres de desfer-se d'elles, per això voltem amb ell pels llocs més insospitats de la ciutat, triant el verí més adient, o rellotges explosius, diferents ambients i personatges del tot peculiars; entremig un viatge de plaer a Itàlia... tot plegat un desgavell, el temps passa lord Arthur no ha mort ningú i la seva promesa espera el casament cada vegada amb més neguit; de la manera més insospitada, a la fi tenim un mort i Lord Arthur i Sybil Merton es podran casar, seran feliços; el relat acaba anys després, amb la deliciosa i frívola cantarella de lady Windermere.

Un divertiment, una reflexió profunda entorn de personatges peculiars que ens porten a aprofundir en una societat i un moment. Una nova edició d'un clàssic al qual sempre tornarem, un bon moment garantit.

What do you want to do ?
New mail

No hay comentarios:

Publicar un comentario