domingo, 18 de abril de 2021

llibres

 

EL GRUPO

Mary McCarthy 
Traducció Pilar Vázquez
458 pàg.


Mary McCarthy, 1912-1989. Una nova edició de EL GRUPO, l'obra magistral de Mary McCarthy que no podem deixar de tenir present, literàriament una lliçó d'estil, ens enlluerna l'agilitat i perfecció.

Som als EUA als anys 30, Mary McCarthy formava part de l'equip de redacció de Partisan Review, en aquell moment els militants comunistes començaven a estar presents en la societat, també la psicoanàlisi, les actituds de les dones estaven donant un tomb, les relacions de parella van poder-se manifestar més lliurement, els anticonceptius i l'avortament, l'homosexualitat, la política, i havia una preocupació pel que passava a Europa, La Guerra Civil Espanyola va fer posicionar els pensadors d'esquerres i les dones prenien partit.

Ens parlen de l'origen de les vuit components de EL GRUPO, cosa que ens duu a una anàlisi de la societat dels anys anteriors: com s'han fet les fortunes d'aquelles famílies benestants que poden dur les filles al Vassar College, les seves cases, les indumentàries, la filiació política. Ens parla del present, seguim les més convencionals, les que es casen, per amor o no, les que viatgen a Europa, les que es lliuren a les professions que han triat. La que segueix el camí de la recerca del coneixement i l'espiritual de manera permanent, la frívola i enigmàtica, Kay, la primera en casar-se i de qui assistim al funeral. Ens parlen de psiquiatria, per primera vegada des d’un punt de vista més humà. Entre elles sempre hi ha un vincle per sobre de tot, una coneixença de l'altra, a qui no han arribat els propis marits d'algunes.

Mary McCarthy, una dona clau en el pensament i la societat del seu temps, va ser amiga personal d’Hannah Arendt. ENTRE AMIGAS 1949-1975 recull la correspondència que van mantenir. En fi, una època que ens ha donat a conèixer la literatura i el cinema, uns entorns que ens resulten familiars, una "posada en escena" en la qual ens trobem bé i una lliçó magistral d'un moment social, i l'estudi d'uns perfils humans extraordinaris. Hi som en els moments del gaudi i en els de la tragèdia sense embuts.

Una reflexió necessària, a la qual arribem amb un somriure divertit, un compromís amb una autora fonamental del s. XX, una dona sempre crítica, de mirada àmplia i valenta. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario