sábado, 16 de mayo de 2020

llibres


 
Un-vespre-al-paradís







UN VESPRE AL PARADÍS
Lucia Berlin
Traducció Josefina Caball
268 pàg.


Una lectura pendent, el recull de contes que recomano es va editar fa dos anys. Amb l’excel·lent record del primer llibre Manual per a dones de fer feines, ens lliurem amb tota confiança i plaer a la lectura de 22 relats magistrals, ens trasbalsen i emocionen, com ens va passar en el primer encontre amb l’autora.

De contingut autobiogràfic, visitem els paisatges que la van acollir: Texas, Xile, Mèxic o Nova York; les vivències d’una dona gens convencional.

Relacions de sorprenent autenticitat a LES ESPOSES; l’evolució d’un lloc d’estiueig, l’Hotel Oceano a UN VESPRE AL PARADIS; el viatge a París i les reflexions entorn a Proust a PERDUDA AL LOUVRE; l’experiència d’una "corrida" a Mèxic a SOMBRA; en Rex i la Maria a LEAD STREET, ALBUQUERQUE, uns pares molt joves, quasi adolescents, ell un artista reconegut als 23 anys, ella una dona que es pretén anul·lar, malgrat tot, la decisió de la jove de plantar 100 pollancres canviarà el paisatge dècades després.

La passió pel jazz, saber estar a tots els nivells socials i econòmics sense pertànyer-ne a cap, Lucia Berlin, una dona lliure de debò, no queda mai atrapada: A Xile viu en un món de rics a EL PONY BAR, OAKLAND; quan marxa cap a EEUU, en deixa constància al seu relat ITINERARI, on ens dona a conèixer paisatges i persones; la soledat d’una mare i el seu infant amb un marit "cordialment" absent a TEMPS DE CIRERERS FLORITS.

Lucia Berlin, una dona excepcional, que va viure les experiències més impactants en primera persona, d’una gran capacitat per mirar i per fer-nos arribar allò que l’envoltava amb una perfecció que la fa esdevenir una autora imprescindible, una dona culta que no pretén demostrar-ho. Va ser filla, neta, mare, esposa, amant... sempre vivint als punts àlgids, dolor i precarietat o frivolitat i luxe. Els seus relats són obres mestres, una mirada lúcida i profunda a l’esser humà. Una autora que necessàriament ha de tenir un lloc a les nostres preferències.

No hay comentarios:

Publicar un comentario