domingo, 4 de julio de 2021

llibre

 




LA MAÑANA DEL TERRATENIENTE

Lev TOLSTOI

Traducció Selma Ancira

119 pàg.


Lev Tolstoi, 1828-1910. LA MAÑANA DEL TERRATENIENTE, 1856. L'autor el 1856 ens presenta un relat de trets autobiogràfics. El príncep Nejliúdov, un jove de dinou anys, decideix donar sentit a la seva vida canviant el ritme dels esdeveniments que les circumstàncies li deparen; té grans possessions, sota el seu càrrec hi ha éssers humans als quals el destí ha privat de llibertat. Ell, per conviccions ètiques i religioses, considera que ha d'aturar el curs de la història.

Executa els seus plans malgrat les advertències de la seva tia, una dona assenyada a qui fa partícip dels seus objectius, una persona que li mereix respecte i confiança, aquesta manifesta una opinió del tot contrària als seus propòsits:

..."Pero, amigo mío, nuestras cualidades en la vida nos perjudican más que nuestros defectos."

..."sólo cuando nos hemos equivocado de vocación, sabemos cuál es la verdadera; que es más fácil de conseguir la felicidad propia que la ajena..." pàg. 7

El príncep Nejliúdov, es topa amb l'essència de les persones que han estat sotmeses des de temps infinits, la picaresca, la mesquinesa, la bondat malaguanyada.

El jove guiat per uns preceptes cristians i un ideal de justícia està mancat d'allò que la tia li va dir a la seva carta, per ser un bon patró cal ser sever i fred en les accions que es duen a terme.

Una vegada més ens acostem a l'essència de les persones, històries que queden amb nosaltres, ens porten a reflexions sempre vigents. Una recomanació sense reserves. 



No hay comentarios:

Publicar un comentario