sábado, 8 de agosto de 2020

llibre

 

 

 

What do you want to do ?
New mail

GENT NORMAL

Sally Rooney

Traducció Ernest Riera

298 pàg.

Sally Rooney, 1991. El gener de 2011 coneixem a na Marianne i a en Connell, seguim les seves vides de manera detallada fins al juliol de 2014.

La quotidianitat a la petita localitat a prop de Sligo i després a Dublin, esdeveniments que van convertint els joves en adults, tot passa a gran velocitat, tot és transcendent; malgrat que es vol donar una sensació de frivolitat, els moments d'un dolor extrem son freqüents, més per la Marianne, la perplexitat davant la realitat que viuen. Excel·lència acadèmica per part de tots dos. Connan troba la plenitud en la literatura, es mou en un terreny que ja no abandonarà, quan llegeix EMMA, reflexiona:

..."que la mateixa imaginació que utilitza com a lector també és necessària per entendre la gent de debò, i per tenir-hi intimitat." pàg. 86

Això passa durant les primeres setmanes a Dublin, al Trinity, on n’hi ha que tenen "...debats acalorats sobre llibres que no han llegit..." pàg. 85

Malgrat som al s. XXI en Connell i na Marianne estan en pols oposats de la societat, pel que fa a l'estatus. Res és igual per als rics i per als fills d'obrers, sembla que els ancestres tenen més pes que una legalitat democràtica. En aquest sentit, Marianne és una persona equilibrada, malgrat pertany a un cercle social, per naixement, al qual no falten els nostàlgics del classisme més barroer. D'en Connell algú gosa dir "ric adjacent".

Marianne, una observadora obstinada, és el paper que la vida li ha imposat, no li calen gaire esforços per assolir les fites acadèmiques que el sistema va marcant, per tant observa, analitza, és com si sempre fos espectadora... també del propi dolor, respecte al bullying:

..."No aprens res gaire profund sobre tu mateix, quan et fan bullying; però quan en fas a algú altre, aprens una cosa que no pots oblidar mai." pàg. 256

Juliol de 2014, en Connell ens diu:

..."Em sembla que ara tenim aquella edat estranya en què la vida pot canviar molt en petites decisions." pàg. 264

L'amistat, la comunicació, l'amor en moments de fragilitat, quan tot comença, tot trontolla...

Una reflexió que ens commou, una experiència necessària per als adults als quals resulta fàcil oblidar i que tenen tendència a actituds superficials que els duen a la intransigència. Una lectura imprescindible, una autora de qui quedem pendents per pura gratitud. Una recomanació sense reserves.


What do you want to do ?
New mail

No hay comentarios:

Publicar un comentario