viernes, 5 de julio de 2024

llibre

 

 

 


 

 

JUEGO LIMPIO
Tove Jansson

Traducció Carmen Montes Cano
108 pàgs.


Tove Jansson, (Helsinki 1914-2001), Juego limpio, (1989)

"...la posibilidad de una soledad completamente propia en paz y esperanza, casi la clase de regocijo que pueden permitirse quienes reciben la bendición del amor."
pàg. 108

Mari i Jonna, tenen una peculiar manera de compartir la vida, viuen en un bloc de pisos vora el port, els seus estudis estan separats per "una terra de ningú" que cal travessar cada vegada que els rituals les porten a reunir-se, aquests rituals, poden ser els moments dels àpats, els moments que es troben per valorar el treball de l'altra, quan reben una visita... entre tots aquests moments hi ha l'especialíssim, el dedicat al cinema, el moment que reben els "huespedes de honor" Truffaut, Bergman, Visconti, Renoir, Wilder... versions antigues de Chaplin. També comparteixen una cabana vora el mar i una barca, Viktoria. Tenen un compromís amb els respectius treballs creatius, són hospitalàries, reben visites que les connecten amb el món, com Helga, la dona que ha convertit en mite a la mare de Mari; Tom, el germà de Mari, viu a una altra illa, Tom és algú amb una capacitat especial per fer que les màquines funcionin:

"...lo que daba a Mari la sensación de seguridad de que casi todo en la vida puede arreglarse."

pàg. 99


Tenen presents als que les van precedir, pares, avis...

Coneixen i gaudeixen la natura:

"Nada es tan netamente silencioso como esperar entre la bruma en alta mar." pàg. 39

Com es dona en les relacions que gaudeixen de solidesa, conviuen amb allò que les separa, Mari ha d'acceptar que na Jonna passa gust disparant una arma, ja sigui per corroborar la bona punteria, o fent blanc amb un ésser viu:

"Cuando Jonna iba a medio camino por la playa, apareció Mari corriendo tras ella. Toma, cógela. Nunca se sabe. Y le dio la pistola". pàg.21

També comparteixen viatges, les acompanyem al descobriment d'Arizona, a la ciutat de Phoenix, s'allotgem a l'hotel Majestic on coneixen personatges del tot peculiars, una cambrera, Verity, que ha trobat la plenitud en la seva feina, coneixen altres persones per als quals la vida a l'hotel constitueix el seu univers.

Aquest és el segon títol que ens fan aribar, tenim present la lectura anterior, El libro del verano, la nostra gratitud a l'editorial per haver-nos fet possible la coneixença, Tove Jansson una recomanació del tot segura.

What do you want to do ?
New mail

No hay comentarios:

Publicar un comentario