viernes, 15 de julio de 2022

llibre

 


ENS VEIEM MILLOR EN A FOSCOR
Monika Zgustova

203 pàg.


Els fills tardem  molt a comprendre els pares com el que són, éssers humans amb les seves limitacions." pàg. 87

Una filla vola de Barcelona als EUA per veure  la seva mare malalta, sap que aquesta visita serà la de comiat, les hores de vol fan propici el balanç de les vides, l'anàlisi de les circumstàncies que va viure la família, les vivències agredolces de la infantesa, tot allò que no es van dir i el que van repetir moltes vegades, tot precedit per la complexitat de les relacions mare-filla, necessitat de retrets i d'acaronar-se per les dues parts.

La filla, després de formar-se a diferents universitats dels EUA, troba el seu lloc a Barcelona, la ciutat la captiva des del primer moment. El lector queda encisat per la capacitat d'aquesta dona de parlar-nos dels llocs que l'han acollit, mai com a turista, té un coneixement profund dels indrets que descriu.

En el darrer trajecte d'avió, abans de trobar la mare, manté una conversa amb la passatgera del costat, una d'aquelles converses accidentals que ens porten a reflexions que ens acompanyaran:

..."la conducta i la vida de l'home és possible trobar dues o més explicacions igualment vàlides, els fets, la conducta i la vida no són sinó mera il·lusió." pàg. 171

També ens dona a conèixer el pare i el germà, arqueòlegs, intel·lectuals apassionats i compromesos; el germà ha optat per una vida on encara no s'ha arrelat enlloc, manté l'estabilitat amb la parella a distància, els separen continents, una forma de vida molt comuna al nostre temps. La mare, no era només mestressa de casa, tot i que va ser la seva funció reconeguda, tenia preparació i interessos que va haver d'ajornar indefinidament, ella va ser qui va patir amb més rigor les conseqüències d'haver d'abandonar el seu país, la seva fragilitat psíquica sempre present.

Coneixem l'autora, hem gaudit de les seves novel·les, de les traduccions, les col·laboracions a la premsa, sempre brillant, parla del que coneix amb una sensibilitat i profunditat admirables.

Una vegada més el nostre reconeixement, una autora a qui som fidels des del primer moment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario