martes, 6 de octubre de 2020

LLIBRES

 



 

 

MERCIER I CAMIER

Samuel Beckett
Traducció Marta Marfany Simó
148 pàg.


Samuel Beckett 1906-1989. Premi Nobel el 1969. MERCIER I CAMIER va ser escrita el 1946 i es va publicar el 1970. L'humor i l'absurd prenen protagonisme. Dos homes caminen i conversen, l'atmosfera ens atrapa, potser perquè la condició de dramaturg de l'autor està molt present, veiem els dos protagonistes dalt d'un escenari, en un paisatge o uns interiors foscos i decadents... ens divertim, son brillants i ens porten a "entregar-nos" deixem de voler seguir un fil, celebrem les seves genialitats, que són continues:

A les primeres planes, quan ens concreten l'hora que s'han citat i el lloc.

"No et refiïs del vent que t'infla les veles, sempre prescriu" pàg. 50

Ens poden arribar a semblar assenyats, sempre inofensius, a la coberta els editors ens diuen que Mercier i Camier son precursors de Vladimir i Estragó de Tot esperant Godot.

Hem perdut el fil, ens divertim, hi ha capítols que comencen amb un resum, enumerant les vicissituds dels nostres personatges en els capítols anteriors, tot ens dur a sentir-nos quasi més espectadors que lectors solitaris.

De nou un gran encert al catàleg de Quid Pro Quo, Beckett, l'aventura de Mercier i Camier ens duu a un somriure de complicitat, ens han permès deixar per un moment la nostra realitat per retornar més alliberats de convencions.


No hay comentarios:

Publicar un comentario