domingo, 11 de octubre de 2020

llibres

 


 


 


FORMIGÓ

Thomas Bernhard
Traducció Clara Formosa
127 pàg.


Una vegada més assistim a un dels monòlegs de l'autor que ens sedueix des del primer moment i fins i tot imposa un ritme de lectura. Acompanyem en la seva soledat al musicòleg compromès amb la seva obra a l’entorn de Mendelssohn, un compromís antic que és el centre de la vida d'aquest home que ens presenta el lloc que l'acull amb una visió del tot crítica. Per començar ha de sobreviure a l'escull que representa la seva germana, de qui ens diu "...és l'ésser més hostil a la intel·ligència que es pugui imaginar".

Viatja a la tardor de Mallorca, s'allotja en hotels d'un confort conegut, visita les cafeteries i restaurants que li porten bons records, la llum perfecta, gaudeix de sensacions que coneix, hi té amics... però, ens presenta una altra illa que malauradament també hi és, per acollir els turistes en quantitat s'han d'habilitar altres possibilitats d'allotjament, hotels que quan es promocionen els països del nord d'Europa fan èmfasi amb les temperatures, el sol i la proximitat del mar, tot cert, però són construccions que poden dur a un malson, brutor, el formigó directe sota els peus, els allotjats son vells, que agonitzen lentament, mentre es desplacen amb dificultats, fent ús dels regals que han rebut de les seves famílies, estades "idíl·liques" al sud, per viure hiverns de clima temperat.  Visita el cementiri de Ciutat, on els morts són disposats en grans prestatgeries de formigó embellides amb plaques de marbre que els atorguen un poc de dignitat... i on van a parar turistes molt joves als quals la vida ha sobrepassat i el somni de la estada en un indret paradisíac no els ha dut a esquivar la tragèdia.

Quid pro Quo, de la mà de la traductora Clara Formosa ens ha donat a conèixer un autor que no podem més que venerar i en aquesta darrera obra, potser perquè ja hem aconseguit una certa familiaritat en la seva manera de dir, hem gaudit més que mai. Una recomanació sense reserves.

Després de la lectura, necessitem escoltar Mendelssohn, que ha obsedit al musicòleg de qui rebem les confidències.


No hay comentarios:

Publicar un comentario