viernes, 16 de octubre de 2020

llibre

 


 


 

 

STELLA

Takis WÜRGER 
Traducció Ana Guelbenzu 
205 pàg.


La veu amb la qual establim el nostre diàleg, ens diu:

"El silencio se convirtió en mi manera de llorar" pàg. 20

Un infant solitari que ha de conviure amb enigmes.

l'Any 1942, la tensió provocada per la Guerra, es reprodueix a casa del jove Friederich, la mare mostra una admiració incondicional per Hitler, el pare escull retirar-se a un indret neutral. Ell pren la decisió de viatjar a Berlin, Friederich havia sentit abans curiositat per la ciutat i el pare el va remetre a Theodor Fontane, en una carta escrita el 1860, aquest en mostra una visió, que l’ajuda a prendre la decisió de viure en un lloc clau, on els esdeveniments afecten de manera directa. Els diners i el passaport suís són una protecció relativa.

Cada capítol és un mes de l'any, que comença amb un paràgraf, en què es comenten els aconteixements que tenen lloc al món i l’evol·lució de la Guerra en particular, ens són presentats els personatges històrics que prenen les decisions i els detalls de les formes d'extermini i manipulació del poble, des de les més radicals a les més subtils. Coneixem les persones que ben aviat passen a formar part de la vida del jove Friederich.

Enamorat de la jove Kristin/Stella, amic de l'enigmatic Tristan von Appen, coneix torturadors com el Jardinero, un home capaç d’argumentar l'extermini fent la comparació amb les males herbes d'un jardí.

Friederich s'ha enamorat d'una dona que sobreviu a la tortura més terrible, una víctima que col·labora amb els seus torturadors... Una dona que sap que no deixarà de tenir present.

Fuig, sacrifica la passió, el seu compromís moral té més força. Takis Würger (1985) ens fa arribar una novel·la històrica del tot necessària, una recomanació sense reserves.


No hay comentarios:

Publicar un comentario