jueves, 21 de enero de 2016

"Pequeño fracaso" de Gary Shteyngart



Pequeño fracaso. Memorias 
Gary Shteyngart
Traducció d’Eduardo Jordá

América no es solo un lugar dedicado a la extracción de capitales, sino una masa continental construida en parte con la miseria de otros países... (Pàg. 245)

L'any 1979 J.Carter i Brézhnev acorden un intercanvi: tones de blat procedents dels EEUU faran possible l’emigració de jueus soviètics cap a Amèrica.

Els moviments migratoris donen lloc a un gènere literari: Aquesta novel·la n’és una mostra. Coneixem com discorren els anys 70 a Rússia; la precarietat, la frustració de les persones amb una sòlida formació intel·lectual que pateixen per sobreviure en condicions molt adverses; s'embruteixen i en moltes ocasions només la desesperació té protagonisme. Els insults són una cantarella constant. Els primers anys són molt dificils per als adults, els quals poc a poc aniran gaudint d'una estabilitat material que els reconciliarà amb si mateixos.

El fill esdevé aviat un ciutadà de Nova York. Entre els seus companys es poden trobar les combinacions més exòtiques pel que fa als orígens de cadascun. Igor/Gary sempre s'ha sabut escriptor, però durant llargs períodes l'angoixa ha amagat aquesta certesa... Va escriure el seu primer relat a canvi de formatge, un pacte amb l'àvia materna per estimular-lo a la creació. Va viure una adolescència i una joventut ben difícils. Finalment viu un retrobament amb els pares, dels quals coneix ara horrors no confessats fins a la vellesa: El pas del pare per un hospital psiquiàtric, la babalaica de la mare destrossada contra la paret: frustració i dolor, també humor i tendresa.

Aquesta novel·la es converteix en un testimoni dels moviments migratoris recents que ja formen part del passat. Els anys 70 del segle XX formen un període molt llunyà, han arribat moltes persones posteriorment, persones que deixen la seva terra amb dolor i desesperació, homes i dones que s'ofereixen per enriquir la terra que els acull perquè aquesta és la seva única possible forma de supervivència.

Pequeño fracaso. Memorias és una obra important en aquest "gènere literari" que ens fa conèixer les circumstàncies i vivències d'aquells que dediquen la vida a trobar el seu lloc al món.


No hay comentarios:

Publicar un comentario