sábado, 16 de marzo de 2024

llibre

 

 


 

LA DONA D'EN MARTIN GUERRE
Janet Lewis

Traducció Marta Pera Cucurell
169 pàgs.


Janet Lewis, (1899-1998), LA DONA D'EN MARTIN GUERRE, (1941)

"Però quan l'odi i l'amor, alhora, han exhaurit l'ànima, el cos no sol durar gaire." pàg. 169

França, 1539, a la regió del Llenguadoc, per garantir la prosperitat de les famílies, Bertranade de Rols és casada a l'edat d'onze anys, Martin Guerre, un poc més gran, serà el seu marit, d'aquesta manera queda garantida la fortuna de la poderosa dinastia dels Guerre. Després de la cerimònia del casament, la Bertrande, va tornar amb la seva família, a catorze anys va morir la seva mare i ella va anar a ocupar el lloc que li corresponia a casa dels Guerre, per iniciar l'aprenentatge al costat de la sogra, va rebre la formació necessària per arribar a esdevenir la senyora capacitada per al govern de la casa, Martin Guerre la mirava amb respecte, la quotidianitat omplia d'obligacions la jove parella, però:

"... de mica en mica, l'afecte de la Bertrande pel seu marit es va anar convertint en una passió profunda i joiosa..." pàg. 38

El pare d'en Martin exercia la seva autoritat amb una absoluta severitat, sobretot respecte al seu fill, era un home admirat i temut, d'una corporeïtat que l'ajudava a fer-se respectar, duia als que l'envoltaven a una abnegada obediència, no faltaven els trets paternalistes, la jornada acabava sempre amb les mateixes paraules adreçades a la família i als servents: "La pregària, mainada."

En Martin Guerre, cansat d'una rigidesa tan implacable, va abandonar la casa, va marxar i no va tornar fins després de vuit anys, quan el pare ja era mort i el cap de família era l'oncle Pierre, un home de tracte molt més proper. Bertrande va rebre "el marit" i aquest va ocupar el seu lloc. Els dubtes neguitejaven Bertrande, fins que es va atrevir a dir que aquell no era el seu home. Ningú no li va fer costat, semblava que havia perdut el cap, però ella va ser valenta i segura, a la fi, el veritable Martin Guerre va arribar, mutilat i greument malalt. L'impostor va ser jutjat, però la plenitud ja no va ser possible a la pròspera casa dels Guerre, en Martin va trobar aviat el seu final.

Janet Lewis, es va inspirar en un cas real, famós en la història de la jurisprudència, coneixem també la vida quotidiana d'una societat i el marc que els acull, una recomanació del tot segura.

What do you want to do ?
New mail

No hay comentarios:

Publicar un comentario