viernes, 15 de septiembre de 2023

llibre

 

 



 

LA NIETA
Bernhard Schlink

Traducció Daniel Najmías
356 pàgs.


Bernhard Schlink, (1944),
La nieta, (2021)


Fa uns seixanta anys, Birgit va fugir d'Alemanya de l'est per instal·lar-se al Berlín Oest, hi ha una tragèdia que va amagar, tot i que la va tenir sempre present amb el propòsit de trobar una solució; Birgit començava una nova vida al costat d'un home que l'estimava, un jove que es va sacrificar perquè fos possible el somni de la fugida a l'oest de l'estimada, ell troba una estabilitat, una professió, fa de llibreter; per a Birgit, tot és complicat, no acaba de trobar el seu lloc al món, el seu secret és un neguit que l'ha atrapat. Escriu, aïllada a casa, la fragilitat i la dependència de l'alcohol prenen protagonisme, en Kaspar, el seu home, té cura d'ella, evoca els bons moments compartits, valora el més petit detall que li recordi la dona que havia estat. Ella mor, ell va aprenent a viure sol, va acomodant-se novament a la casa que els acollia als dos; hi ha un editor que havia llegit alguns poemes, demana a Kaspar, si Birgit ha deixat obra per publicar. Kaspar regira, troba escrits, escrits molt íntims en els quals la seva dona explica un passat que ell desconeix, hi ha un embaràs, una amiga que l'ajuda a desfer-se de la criatura, serà acollida pel pare, aquest home gaudia de l'autoritat que li donava el càrrec polític, va seduir la jove Birgit, després no va complir les promeses; l'amiga que va haver de decidir el futur de la nena va creure que una família, era millor que un orfenat.

Les paraules escrites per Birgit, són interpretades per Kaspar com un compromís, Birgit volia trobar la filla, oferir-li el seu ajut, serà ell que buscarà Svenja i serà ell que s'oferirà en nom de la seva dona. Es troba amb una dona casada amb un neonazi, viuen en una comunitat rural i tenen una nena; els diners li faciliten el contacte amb la família, diu que ha d'entregar una part de l'herència, la lliurarà en quatre terminis, també acorden que li permetran fer d'avi de Sigrun, la "neta", aquesta podrà viure dos períodes de vacances a l'any amb l'avi. Quan Kaspar ha satisfet els pagaments acordats, la relació es trenca, utilitzen una mentida grotesca per apartar l'avi de la família.

Sigrun, es converteix en una activista neonazi, ha deixat els estudis de música, era brillant, està embolicada en un cas greu de violència urbana. Quan viu el seu pitjor moment, la necessitat la porta a cercar l'avi, ell la recolza, ella fuig, compta amb ell, deixarà créixer la llavor que Kaspar va plantar, deixarà que la música sigui el seu motiu per viure; marxa a l'altra part del món, allà trobarà el seu lloc.

Ens han donat a conèixer un país, el mal no està delimitat geogràficament, hi ha un perill del qual no estem lliures enlloc, el feixisme ha tret les urpes, els joves poden ser fatalment intoxicats, la memòria deformada, els drets humans més bàsics una nosa.

Una gran novel·la, quan tanquem el llibre, sabem que hi tornarem, que la recomanarem, no podem obviar un perill tan clar, és bo que fem nostra una història que ens ajuda a entendre el present. La m
és profunda gratitud a l'autor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario