viernes, 14 de julio de 2023

llibre


 

 

CHEVREUSE
Patrick Modiano

Traducció Mercè Ubach
152 pàgs.


Patrick Modiano, (1945), Chevreuse, (2021)

Jean Bosmans, un home de setanta anys, evoca el moment en què va escriure la seva primera novel·la, també records d'infantesa, una casa que se li fa present amb la insistència dels somnis. La primavera de l'any seixanta cinc, quan l'envolten personatges del tot enigmàtics, són els fantasmes necessaris per fer possible aquella primera novel·la, que conclourà en la fugida al sud, cercant la tranquil·litat necessària, posant distància, entre els carrers de París, recorreguts que es repeteixen, i l'anar i tornar a la localitat de Chevreuse. El passat poblat per éssers de moralitat dubtosa, podem dir obertament delinqüents, de dones com Camille, l'amiga d'en Jean Bosmans, la noia a qui anomenen Calavera, realment és una jove que ens alerta.

Arriba l'estiu que fa possible el final de la novel·la, lluny del lloc dels fets, lluny dels fantasmes que quedaran amb l'autor i també amb el lector... com el personatge secundari del taxista, que explica la coneixença que va fer amb aquella enigmàtica dama, la senyora Karwell, la dona que havia estat molt guapa, d'ella guarda una foto qui va ser el seu xofer, una dona víctima de les persones sense escrúpols que l'envoltaven; fets que ens acompanyaran, com el cas del rellotge trobat en l'habitació d'un hotel a Itàlia, que gràcies a poder-lo empenyorar, dona al jove autor un respir econòmic que li permetrà acabar la seva primera obra, quan té diners per recuperar la penyora, per fer que arribi a qui l'havia perdut, ha vençut el plaç.

Ens agradaria seguir els itineraris per París, anar en cotxe a Chevreuse. Pensem amb l'història de l'autor, consagrat al món de les lletres des de la seva primera obra amb poc més de vint anys, guardonat per premis importants durant tota la seva carrera i amb el Nobel el 2014.

Una perfecció estètica que ens ha seduït, els fantasmes necessaris per donar lloc a l'obra, queden amb nosaltres, com els carrers, les places o les finestres anònimes que poden tancar misteris que ens persegueixen obstinadament.

What do you want to do ?
New mail

No hay comentarios:

Publicar un comentario