sábado, 7 de enero de 2023

llibre

 

RAVALS
Montserrat Morera Escarré

278 pàg.


El Raval, com els ravals del món:

..."a l'altra riba de la ciutat benestant entaforen el que fa nosa, és lleig, diferent i ofèn els sentits o les morals puritanes; tot el que embruta sigui una cereria, un prostíbul o un hospital." pàg. 213

Coneixem una dona de setanta-quatre anys, va néixer al carrer de l'Hospital, es va dir Mar Borràs, Mar Coll i Mar Church; la seva mare, que va optar per anar acomodant-se a les realitats que li tocava viure, no va creure amb el pare de la Mar, que va partir perdedor a l'exili, va optar per algú que havia guanyat la Guerra i tenia influències, aquesta dona no entenia que la filla volgués estudiar medicina, ser infermera ja representava un progrés. La Mar té capacitats per lluitar contra els elements, la seva vida professional transcorre a un hospital de Londres, és ginecòloga, està casada amb un metge. La mare mor i ella torna al carrer de l'Hospital per buidar el pis, la realitat que troba no té res a veure, o potser sí, hi ha indrets que es resisteixen, els canvis socials i urbanístics són evidents, malgrat tot a la Biblioteca de la Santa Creu i Sant Pau:

..."acull clochards que es renten als lavabos, que n'hi ha d'habituals que s'hi guarden del fred i que continua funcionant com a hospital d'ànimes." pàg. 118

La Mar es retroba, amb els pocs coneguts que queden, té un record per cada un dels establiments transformats en nous comerços, encara troba a l'escala veines amb les quals pot viatjar en el temps, i nouvinguts, del tot arrelats, com la jove Hala, a qui ajuda, juntament amb el capellà i amic de la infància Ton, a esquivar una tradició que l'hauria esclavitzat.

Som davant d'una biografia personal i alhora un document històric que ens pertany a tots, és difícil no estimar el Raval, malgrat acumuli tot el que la ciutat no vol veure, la nostàlgia és inevitable, el Raval s'estima i es pateix, tot a canviat, els colomars de la postguerra s'han transformat en dúplex i els pakistanesos han destrossat, sense cap mirament, botigues que eren patrimoni dels barcelonins.

Na Mar viu l'atemptat del 2017, aquí també trobem un testimoni que esdevé història, el caos, el dolor compartit, el refugi a Casa Beethoven, un espai intacte en mig del caos.

Coneixem infinits personatges que queden amb nosaltres, tenim present la Mar Borràs, (ens permetem triar el primer llinatge, el que comparteix amb el germà que acaba de conèixer) aconsegueix que el seu Raval es faci present quan voltem pel barri.

Tanquem el llibre amb la seguretat que fem nostra una història que ens ajudarà a viure, entendre i estimar un poc més la Ciutat.

What do you want to do ?
New mail

No hay comentarios:

Publicar un comentario