viernes, 11 de marzo de 2022

llibres

 

 

SAGITARIO

Natalia Ginzburg
Traducció Andrés Barba
98 pàg.


Natalia Ginzburg, (1916-1991), SAGITARIO, (1957)

... "el que cal no és que el fet sigui extraordinari, el que cal és que qui ens ho transmet sàpiga arribar a l'essència dels actes que passen desapercebuts per als que no saben mirar."


A la coberta els editors diuen:

"Una de las obras más celebradas de la Ginzburg, llena del humor la perspicacia i el irrenunciable realismo moral que tanto han aplaudido generaciones de lectores. "

Ens presenten una vídua, encara jove, té dues filles, una sempre malalta i l'altra, la narradora, que ha deixat l'entorn familiar, el nostre personatge, tria traslladar-se de la casa de camp que l'acull a la ciutat propera, pensa que la seva vida tindrà més oportunitats pel que fa a les relacions socials; és víctima d'un mal humor permanent, li agrada manar, i jutjar els que l'envolten, sent, respecte a la filla víctima d'un malestar permanent, un cert sentiment de protecció; una profunda antipatia, cap al gendre, un personatge que les circumstàncies obliguen a patir les humiliacions constants de la sogra. La filla independent ha fugit del seu domini, la duu a manifestar una peculiar forma d'admiració.

Aquesta dona, sempre malhumorada, que cerca el seu lloc a la ciutat, somia relacions més intel·lectuals i refinades, troba una amiga del tot peculiar, algú amb qui estableix un lligam immediat, per aquesta nova amistat coneixem una altra forma de vida basada en la picaresca i la mentida... les dues dones tenen filles, la nostra protagonista fa les més mesquines comparacions.

Una vegada més, aprofundim en aquest "realisme moral" que ens porta a una reflexió profunda de la quotidianitat, un tret que forma part de la manera de dir de l'autora, aquestes maneres d'aprofundir en les relacions de les persones i el seu entorn, una manera de dir que ens atrapa i ens porta a l'admiració rotunda, ens ha demostrat, una vegada més, que per fer-se escoltar, en aquest cas llegir, el que cal no és que el fet sigui extraordinari, el que cal és que qui ens ho transmet sàpiga arribar a l'essència dels actes que passen desapercebuts per als que no saben mirar.

Una edició acuradíssima, un llibre també preciós en la forma.

No hay comentarios:

Publicar un comentario