sábado, 5 de febrero de 2022

llibre

 


 

COMPTES PENDENTS
Vivian Gornick

Traducció Martí Sales
158 pàg.


Vivian Gornick, Nova York (1935) COMPTES PENDENTS, (2020)

A la contraportada ens diuen:

..."Comptes pendents és un reconeixement magistral del poder que té la literatura d'il·luminar les nostres vides."

Quan es passa dels vuitanta anys, les relectures han de formar part, per força, de la vida d'una lectora que ha donat tota transcendència al fet de conviure amb els autors, mesclar les experiències pròpies amb les dels llibres és un pas que fa por, ella ens encoratja a fer-ho, llegir, com una manera de viure és un repte, una opció, sinònim de llibertat, ens remet als autors que ja formen part de les nostres vides i a cites que ens portaran a descobriments, ho agraïm de tot cor, és més preuat que una recomanació encertada, les de la Gornick ho són.

Colette, Duras, Ginzburg, Thomas Hardy, H.G.Wells, George Meredit, Elizabet Bowen, J.L. Carr, Pat Barker...i sempre, com en les obres anteriors que han arribat a les nostres mans, la vida quotidiana, els records d'infantesa, la relació amb la mare, l'anàlisi sense contemplacions de les accions pròpies:

"... vaig adonar-me que fos el que fos que hagués passat aquell dia feia més de mig segle, no tenia res a veure amb el que recordava.
...és com si hagués nascut per fabricar-me les meves pròpies penes. Però per què?...
..."Tan gran i tan poc informada". pàg. 58

Ens parla des de l'honradesa més profunda, des de la humilitat que la fa propera.

Literatura i vida, tot a l'hora:

"Quantes vegades amics de l'ànima o amants han tremolat de pensar: "Si t'hagués conegut en qualsevol altra època...". Passa el mateix entre un lector i un llibre que es torna amic íntim i per poc no et troba amb ganes perquè no estàs d'humor; és a dir, predisposat." pàg. 119

Nosaltres tenim el privilegi de què la vida ens ha posat en el nostre camí a aquesta dona que camina, llegeix i escriu, quan ens la van donar conèixer el 2017, va ser una trobada del tot afortunada, és va crear un vincle d'amistat en el sentit ideal del terme.

Vivian Gornik, es llegeix i relleix amb la mateixa naturalitat amb la que acudim a una persona estimada amb la qual sempre és fàcil reprendre el fil de la conversa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario