sábado, 11 de septiembre de 2021

llibre

 


 

 EL DIABLE A LA CREU

Ngugi wa Thiong'o

Traducció Josefina Caball

386 pàg.

 

Ngugi wa Thiong'o, Kenya (1938), EL DIABLE A LA CREU, (1980)

Novel·la escrita durant una estada a la presó. La protagonista Wariinga, és un dona que de petita somiava que el seu esforç la portaria a materialitzar el somni d'accedir a la universitat. Viu amb els oncles i és l'oncle qui fa que la vida de la jove prengui una altra direcció, la introdueix "al clan dels encorbatats" això volia dir, viure a curt termini, oblidar somnis.

Es troba amb un món on la moneda de canvi per les dones, és el sexe, el que vol dir, una vida on s'han de superar els obstacles de manera constant; sempre es torna a aixecar, després de la darrera fatalitat, quan es proposa tornar a casa seva, comparteix un viatge en autobús amb personatges peculiars, han estat convidats a un congrés on s'aprofudirà sobre "la ideologia del furt i el robatori modern".

En aquest congrés ens són presentats un personatges que rivalitzen en perversitat, monstres embogits, plantegen estratègies, per viure aniquilant la vida dels altres homes i la natura, tot està permès. Parlen tot el temps de luxe, cases, cotxes, de menjar fins rebentar i sexe, posseir dones joves, tenir infinites relacions paral.leles, prometen tot a les noies amb les quals s'obsesiones i que seran rebutjades quan resultin incòmodes, el pla és anul.lar l'anima de les dones.

Assistim a un final que ens duu a un somriure, la nostra protagonista té la possibilitat de la venjança i l'executa, tot i que:

"...Però en el fons del fons sabia que encara havien de venir les batalles més dures de la seva vida..." pàg. 386

Han passat els anys, el dolor davant la injustícia no ha minvat, l'explotació dels homes supera tots els límits, però les llavors que varen deixar tantes víctimes i les dones, que com la nostra protagonista, saben que han d'estar preparades per lliurar una batalla darrera l'altra, ens porten a l'esperança.

Una recomanació sense reserves, una traducció impecable, ens aturem davant dels grans encerts. Un autor que des del primer moment va tenir la nostra fidelitat incondicional.

No hay comentarios:

Publicar un comentario