sábado, 7 de agosto de 2021

llibres

 

 

 

 

 

 

UNA VIL·LA A FLORÈNCIA

William Somerset Maughan

Traducció Julià de Jòdar

172 pàg.


W. Somerset Maugham, (1874-1965).  Acompanyem la jove vídua Mary Paton en les seves reflexions, una dona que pertany a un món, on l'ostentació i la frivolitat són el primer que es percep, la seva vida no ha estat fàcil, va estimar un alcoholic, també jugador ocasional, algú que la va fer patir. Quan ens descriu la seva tragèdia, veiem la dona assenyada que ha sobreviscut al desastre. Decideix que s'ha de casar de nou, té dubtes, té un pretendent  sense incògnites, el coneix de sempre, vint-i-cinc anys més que ella, ha acumulat moltes victòries a la seva vida i encara l'espera un triomf definitiu, que serà el colofó d'una carrera brillant, un home "esclau de la seva integritat" pàg. 156

l'Altre admirador de na Mary, és jove, no tant ric, amb un futur del tot incert i un passat en el que ha tingut la prioritat de saber cercar el gaudi, té previst acabar els seus dies vivint sense treballar, d'ell ens diu:

...Que fàcil era tractar amb un brètol sense escrúpols..." pàg. 157

Hi ha una tragèdia un jove refugiat polític, un home que viu amagat, sense documentació que fa de músic, no se'n surt, tot són dificultats, la seva imatge commou, és un home profundament abatut i decepcionat del món. Coneix la jove vídua, creu que la vida li està donant la possibilitat d'estimar... idealitza allò que només té sentit per a ell.

Aquest jove mor, Mary Paton es desfà del cos, es desfà de la nosa per no tenir conflictes, ho fa amb serenitat i eficàcia.

Mary Panton seguirà la dinàmica que no pot aturar, es casarà sabent que té poques possibilitats de trobar la tranquilitat, però, aquell brètol que ens havia presentat, l'atrractiu Rowley, troba que "la vida és feta per ... córrer riscos".

Somerset Maugham, presentant la vida fàcil, acostant-nos als guanyadors, té la gran habilitat d'anar al més profund de l'ànima humana. Una recomanació sense reserves.


No hay comentarios:

Publicar un comentario