sábado, 19 de diciembre de 2020

llibre

 

What do you want to do ?
New mail

 

 

 

 

IMPOSSIBLE

Erri De Luca

Traducció Albert Pejó

133 pàg.



Un home acusat d'homicidi, des del seu captiveri escriu a l'estimada. Assistim als interrogatoris, hi ha referències a la seva memòria de persecucions, ha dedicat la seva vida a la lluita revolucionària, han passat els anys i té menys a perdre, i la serenitat i l'aplom prenen protagonisme. Té una especial cura en l'ús del llenguatge:

..."Una llengua és un sistema d'intercanvi semblant a la moneda. La llei castiga a qui imprimeix bitllets falsos, i en canvi deixa estar a qui fa circular paraules falses." pàg. 89

Intercalant les sessions amb el fiscal tenim les paraules que adreça a l'estimada amb qui forma una sòlida unitat malgrat els barrots. Evocacions de la infància i de la vida compartida, ja de petit a l'escola, era un nen que quan responia al seu mestre "no ho abocava tot", aleshores ja feia ús d'una reticència, una oposició.

No és el mateix un judici als 20 anys que a la recta final de la vida, ara és més vell que els qui el condemnen i si guanya l'altre no li pren la llibertat, "només les engrunes". El representat de l'Estat es debilita, la saviesa guanya terreny, la raó de qui ha passat per la vida amb consciència i gaudeix d'una harmonia que el fa inviolable, es permet jutjar el seu interrogador:

..."Vostè es comporta com si sabés com funcionen les coses. Però és una ficció, seva i del càrrec que ocupa." pàg. 101

Amb l'estimada es permet totes les llicències per gaudir de la llibertat que no han aconseguit arrabassar-li, la felicitat de seguir formant una unitat. Cita a l'escriptor sicilià Sciascia, a l'interrogatori, el cita des del punt de vista polític. Quan en parla amb l'estimada és l'escriptura, l'ús del llenguatge el que vol compartir.

Som davant d'una lliçó magistral tant en la forma com en el contingut, Erri De Luca (Nàpols 1950), va començar a escriure als 40 anys, autodidacta, va dedicar molts anys de la seva vida a la lluita revolucionària,  la natura no és un recurs literari, la coneix com a alpinista. La bellesa en l'austeritat del llenguatge, ens va captivar en el primer moment, un home senzill, un savi que s'acosta amb humilitat i es queda amb nosaltres. Una recomanació sense reserves. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario