jueves, 12 de octubre de 2023

llibre

 


 

 

NORD I SUD
Elizabeth Gaskell

Traducció Alba Barat Vilà
599 pàgs.


Elizabeth Gaskell, (1810-1865), Nord i sud, (1855)

Margaret Hale, filla d'un pastor de l'església unitària, al qual els dubtes davant l'exercici del seu ministeri el porten a dimitir, es veu traslladat al nord del país a la localitat de Milton, on es guanyarà la vida fent de professor. Margaret ha viscut una infantesa i joventut a l'idíl·lic sud rural, també coneix la vida de societat a Londres on ha passat temporades amb la germana de la seva mare. Arribar a Milton, una ciutat al cor de la Revolució Industrial, on només es viu la prioritat de la producció, representa un contrast per a la jove i la seva família, tots els detalls queden registrats, els carrers plens de gent atrafegada, la manera de vestir, l'ús del llenguatge, el parament de les cases, tot és nou als ulls de la Margaret.

Coneixem en Thornton, empresari pròsper, un home que ha començat del no-res, treballador i eficient, orfe de pare, molt jove, i amb l'ajut i la voluntat de ferro de la mare arriba a ser un industrial respectat, aquest home té una preocupació especial per la seva formació i acut al senyor Hale, per rebre classes, vol conèixer el món clàssic.


El món dels obrers ens és representat pel teixidor Higgins, vidu amb dues filles, una d'elles fatalment malalta, na Margaret no deixa de fer allò que sempre havia caracteritzat la seva vida, ajudar els més necessitats, per tant, ben aviat establirà una relació estreta amb els Higgins.

Margaret té un germà, Frederic, condemnat per la seva rebel·lia al govern, viu a Espanya i viatja a Anglaterra clandestinament per acomiadar-se de la mare, aquest és el gran secret i preocupació de la família, que inclou la Dixon, la fidel minyona que estima a Frederic com a un fill i sent una lleialtat exemplar cap als senyors. La desgràcia arriba a casa dels Hale, Margaret perd els pares.

Arriben conflictes relatius a producció, preus, competència, els treballadors convoquen vagues, els empresaris no cedeixen, importen mà d'obra barata d'Irlanda, la misèria arriba a les cases dels obrers, la por. Quan les fàbriques s'aturen, a casa dels empresaris, Margaret pren partit, d'acord amb els seus principis ètics, s'enfronta al senyor Thornton, gosa dir:

"...baixeu immediatament, si no sou un covard. Baixeu i enfronteu-vos-hi com un home. Salveu aquests pobres forasters que heu portat enganyats.
...Si teniu coratge o cap qualitat noble, sortiu i parleu-los d'home a home." 246

Un cop Margaret queda òrfena, rep la protecció del seu padrí i antic professor del pare, el senyor Bell, també assistim al final del vell professor que fa hereva a na Margaret, els diners la fan independent, els mateixos diners salven de la ruïna a Thornton.

E. Gaskell, contemporània de Dickens, va viure les experiències que ens presenta, ella va deixar la vida plàcida del sud i es va instal·lar, amb el seu marit, un capellà de l'església unitària, a Manchester, va conèixer obrers i patrons i va plasmar-ho en aquesta novel·la social, on trobem uns retrats humans que la fan universal.


Agraïm la tasca de la traductora, les dificultats resoltes de manera magistral, pel que fa a l'ús del llenguatge dels diferents estaments socials que ens presenten.


Una recomanació sense reserves, un clàssic necessari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario