viernes, 11 de agosto de 2023

llibre

 

ESCRIPTORES. Assaigs i retrats
Virginia Woolf

Traducció Carme Camacho
Edició i Pròleg Marina Porras
160 pàgs.


"La lectura va estretament lligada a la llibertat." pàg. 11

Virginia Woolf, va rebre aquesta idea del seu pare, qui va posar a la disposició d'una adolescent la seva biblioteca. A la coberta de la present edició, ens diuen dels textos que ens
adrecen:


..."textos escrits des d'una absoluta llibertat creativa."

Ens presenten el perfil  de les escriptores, les circumstàncies que han donat lloc a l'obra i l'anàlisi dels textos. Ens fascina l'objectivitat, l'honestedat, el respecte al "lector comú", el lector al qual s'adreçava V. Woolf; el seu pensament, la seva manera de fer, resulten vitals per entendre la relació de les persones amb els llibres, tant per al lector comú com per a les institucions acadèmiques. Després dels comentaris de la Woolf, tindrem necessitat d'accedir una vegada més a obres que coneixem i gosarem apropar-nos a aquelles que ens proposa; totes dones, totes persones que no estava previst que deixessin la seva petja en la literatura universal i que avui resulten imprescindibles per entendre el món que ens ha precedit. Marina Porras reprodueix al pròleg aquestes paraules de l'autora, on fa la diferència entre lectors i erudits:

"...si de la lectura en treu coneixement, perfecte; però anar-lo a buscar, llegir per sistema, per convertir-se en un especialista o en una autoritat, això ens porta a matar la passió més humana per la lectura pura i desinteressada". pàg. 13

Ens ajuda a analitzar el fet, tan comú, la tendència a relacionar la persona i la seva creació, l'obra i la vida, no sempre fàcil d'entendre i que el lector ha de diferenciar desapassionadament, ens insta a la lectura de John Donne i Walter Scott.

Dones que l'observació de l'entorn, han dut al compromís de l'escriptura, un compromís vital, han viscut entre el s. XVII i el s. XX. Unes han tingut les facilitats que dona la posició social, tot i la rigidesa que implica, altres han escrit textos fonamentals sense que el mitjà els fos propici, des de les realitats menys adients, han tingut la necessitat de donar vida a personatges i crear situacions que ara ens ajuden a entendre el món i a entendre'ns, aquesta és una manera de valorar i conviure amb els llibres, no cercant, trobant, el privilegi de la "convivència" amb aquestes "amigues absents" que Virginia Woolf ens ajuda a conèixer i a les quals manifestem la nostra gratitud.

Durant dècades l'autora va combinar la creació literària amb l'assaig, va pretendre una complicitat entre l'autor i el lector, les seves paraules ajuden a "afinar" el punt de vista, això implica un profund compromís per part del públic receptor de l'obra.

Des de la Duquessa de Newcastle s. XVII, fins a la seva contemporània Katherine Mansfield, (1890-1923), retrats d'autores a les quals el "retrat" de la Woolf ens impulsa a acostar-nos.

La nostra gratitud a Marina Porras, per l'edició i pròleg, tenim un text que ens acompanyarà indefinidament per les nostres lectures del passat i ens ajudarà a llegir literatura contemporània.

No hay comentarios:

Publicar un comentario