viernes, 15 de febrero de 2019

llibre






Viajes con Charley en busca de Estados Unidos.
John Steinbeck
Traducció José Manuel Álvarez Flórez
290 pàg.

John Steinbeck 1902-1968. L’any 1960 Steinbeck va emprendre un viatge pels EEUU acompanyat del seu gos Charley en un vehicle perfectament equipat en el qual la quotidianitat resulta confortable i ofereix l’oportunitat de tenir convidats a la seva taula… els esperen 16.000 kilòmetres, farcits de soledat, converses amb en Charley, pensaments compartits i coneixences, de tot plegat serem testimonis.
Al llarg de la lectura se'ns fa present la narrativa de Steinbeck, un dels autors que ens ha dut a tenir una idea, com a lectors, dels EEUU quinze o vint anys abans del moment del viatge del qual tenim “el quadern” a les mans, ens havia situat en paisatges i ens havia presentat uns arquetips perfectament dibuixats que passen a formar part de la nostra experiència. Aquest viatge s'emprèn el 1960, les circumstàncies de les persones són diferents i l’autor no crea un món, aquesta vegada ens exposa allò que l’aventura li fa viure.
Ens parla de les formes del llenguatge, considera que quaranta anys de ràdio i vint de televisió han dut a una uniformitat, ens diu que anem cap a una llengua “empaquetada, uniforme e insípida”, fa un paral·lelisme amb el pa que mengem.
A la pàg. 119 ens diu:

…”es cierto que hemos cambiado hambre por corpulencia y que cualquiera de las dos puede matarnos.”

Malgrat la “uniformitat”, coneixem cambreres amb característiques que encaixen perfectament amb l’indret que les acull. Troba persones amb les quals es donen moments de profunda i cordial comunicació, pensem amb l’actor errant que va portant la seva paraula per els llocs on la volen escoltar, o la coneixença que fa d’aquella família composta per un pare i el seu fill que viuen totalment aïllats venent combustible i oferint un llit, en les més dubtoses condicions, al viatger; ajuda a aquell pobre home absolutament primari a entendre que el fill té una sensibilitat diferent, no vergonyosa. També vivint episodis de profunda i dolorosa discrepància.
Els russos, els negres, les frases fetes, l’odi programat, sense reflexió com a mitjà que va minvant a les persones, les fronteres, la caça, la pesca, els boscos, els milionaris, les famílies que encara es desplacen per les collites….
El privilegi de tenir a les mans aquest quadern de viatge, que ens actualitza, 20 anys després, la societat que Steinbeck ens havia donat a conèixer a través de la narrativa. Un bon moment garantit, una recomanació sense reserves.

No hay comentarios:

Publicar un comentario