viernes, 10 de marzo de 2023

llibre

 

UNA BONA ESTONA
Mavis Gallant

Traducció Ignasi Pàmies Arza
357 pàgs.


Mavis Gallant, (Mont-real, 1922 - París, 2014), Una bona estona, (1970)

Mavis Gallant, va arribar a París el 1950, el seu propòsit era dedicar-se plenament a l'escriptura.

l'Estil frenètic i profund de la prosa de Mavis Gallant, ens obliga a un ritme al qual cal habituar-se, ho fem de pressa, perquè ens sedueix, és absolutament brillant, la capacitat d'arribar a l'ànima dels personatges amb un traç ràpid i segur, fan que el lector quedi feliçment atrapat.

A les primeres planes coneixem la mare de Shirley Perrigne, una dona de gran enginy, entre mare i filla es dona una relació del tot peculiar, en cap moment la mou un sentiment de tendresa cap a la filla, és implacable, ens adonem de la indefensió i soledat que pateix la protagonista. És jove, viu amb el seu segon marit, amb el qual es dona un alt grau d'incomunicació, ella, aclaparada per les rutines domèstiques i les normes socials, ell, esnob i molt vinculat a la seva família; personatges de vida marcada per pautes estrictes i que se suposen en possessió de la veritat. Shirley està sola, assistim a la conversa amb la Sra. Castle, una amiga de la seva mare, de la qual també li arriben amonestacions; ens diuen a la coberta, Shirley és "una jove naufraga que recorre la ciutat, guiada pel seu esperit lliure, la seva particular versió del sentit comú i un punt de follia".

Persones soles i en estat de crisi permanent, la vida dels estrangers sense domicili fix, la fraternitat entre les amigues.

L'autora va arribar a París als vint-i-vuit anys, fins als disset havia passat per diferents col·legis públics, privats i religiosos, havia viscut a Nova York i havia adoptat el cognom de l'home del qual es va divorciar, en arribar a Europa la va decebre Londres i va fer de París la seva ciutat d'acollida definitiva, aquí ens plasma les observacions, observacions fetes des de la soledat, d'algú que mira als ulls dels altres, d'algú amb una gran capacitat per empatitzar, una manera de dir que ens ha seduït des del primer moment, una autora que no podrem deixar de tenir en compte, una recomanació del tot segura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario