viernes, 3 de marzo de 2023

llibre

 

 

 

LA TRAVESÍA DE LAS ANGUILAS
Albert Lladó

126 pàg.


A la coberta ens diuen:

"La travesía de las anguilas retrata el despertar a la vida de un grupo de adolescentes a principios de los noventa, en uno de esos lugares nacidos en el tardofranquismo, fruto de la falta de escrúpulos de los especuladores inmobiliarios y la indifierencia de las autoridades."

Un passat molt recent, el principi dels noranta, un indret de la ciutat que ens incomoda, com tants d'altres, una ciutat que per no neguitejar-nos ens convé viure aplicant una censura, la "Meri" hi és i no ho podem obviar. Coneixem uns adolescents en el seu despertar a la vida, amb els seus rituals, amb la lectura compartida d'una publicació quinzenal i que compten amb l'amistat d'en Gabriel, un home de qui saben molt poc, un home que sent el compromís de compartir el coneixement, els parla d'allò que no surt als llibres de text.

La vida al bar, la droga, l'alcohol, els maltractaments, les dificultats per surar, persones que des de l'anonimat i gràcies a la seva ignorància i sedats per l'alcohol, com el pare de l'Eva, formen part d'una cadena que fa possible una gran estafa, personatges disminuïts que executen, sempre són els personatges minvats, per diferents causes, els que executen, els que mouen els fils actuen amb seguretat, anant de manera eficient d'un "negoci" a l'altre.

Tot passa molt de pressa, vint-i-cinc anys després d'aquell moment de glòria de Barcelona, es reflexiona sobre el passat dels prohoms, l'eterna història de la falta d'escrúpols i l'especulació salvatge, que genera mort i un estil de vida del que no és fàcil escapar. Els nostres herois se'n surten, hi ha una víctima, Eva, una dona marcada per la fatalitat.

La realitat humana de Ciutat Meridiana, la "Meri", és diferent, la vida un poc més suportable, els que l'habiten són els darrers que han arribat:

"En el elevador y las escaleras mecánicas, se oyen todo tipo de acentos. El acompasado urdu se mezcla con la cadencia del ecuatoriano. El árabe despliega toda su paleta de matices." pàg. 122

Som davant d'una lectura del tot necessària, el reconeixement i la gratitud a l'autor que ens ha donat a conèixer, una realitat, que no podem obviar, també, un moment de plaer literari garantit.

What do you want to do ?
New mail

No hay comentarios:

Publicar un comentario