sábado, 16 de noviembre de 2019

"L´EROSIÓ" d'Antoni Martí Monterde



L´EROSIÓ
Antoni Martí Monterde

Tot és d´unes proporcions que ens costa d´imaginar, els rius, les avingudes, els cafès. Ens descobreix la Biblioteca Nacional i quedem esglaiats davant l´enormitat. Descriu l´Hotel dels Immigrants, allà on eren rebuts els arribats d´arreu i que varen configurar el país, eren acollits en 12 cambres de 250 llits.
Tot sovint té present la Barcelona que ha deixat, on els barcelonins fan el paper de “figurants”.
Els cafès argentins, cafès per estar-hi, per passar hores en la solitud de la lectura, aïllats amb el nostre autor, el nostre amic absent, perduts en el nostre paperam o fent tertúlia, aquelles taules improvisen veritables escoles d’eloqüència.
Macedonio Fernández, l´autor que ens recomana amb èmfasi:
…”Ningú que ha llegit a Macedonio Fernández pot ser mala persona.” Pàg. 93
Les llibreries de vell i les llibreries velles, la passió i l’èxtasi davant la troballa, la relació sempre apassionada amb llibres i llibreters.
El reconeixement al gran editor Losada:
…”Si Bergamín és l´exili, Gonzalo Losada és l´acollida: cada prestatge d´una llibreria argentina està ple d´abraçades seves.” Pàg. 172
Exiliats Castelao, Dieste, Alberti i Maria Teresa León. Puntualitzacions imprescindibles que ens faran tornar a la lectura de Ramón Gómez de la Serna i la seva trista vivència a l´Argentina una melancolia que res podia guarir, reflexions necessàries sobre l´obra de Josep Pla.
Un llibre al qual hi tornarem. Una lectura que ens acosta a un erudit que per sobre de tot és un home apassionat que ens transmet l’entusiasme, el nostre reconeixement i gratitud. Una vegada més una recomanació sense reserves.


No hay comentarios:

Publicar un comentario