viernes, 8 de noviembre de 2019

"JO, Gaudí" de Xavier GÜELL



JO, Gaudí
Xavier GÜELL
284 Pag.


Son davant una biografia novel.lada, els records familiars, l´investigació rigorosa i la creativitat de l'autor es troben per donar lloc a una novel.la en la que aprofundim en la personalitat de l´arquitecte, en el moment històric que va viure i en alguns dels personatges fonamentals que van passar per la seva vida.

Els orígens, la seva família els primers amics, el començament de la formació académica.

Eusebi Güell, principal mecenes amic i home admirat per l'arquitecte de qui fa sinceres lloances amb qui va mantenir un gran nivell de complicitat, amb qui la comunicació era sincera i profunda.

El procés creatiu davant obres com el Palau Güell, les dificultats a vencer, poc espai un indret poc adient, la relació del mecenes amb la música.

Com a contrapunt de Güell, mecenes culte i respectuós,ens presenten a Pere Milà i la seva dona, rics ignorants, amb els quals la comunicació amb el Mestre és difícil.

Els començaments de la Sagrada Família, la relació amb el grup d´integristes religiosos anomenats els Josefinos.

Aprofundim amb Verdaguer, l'home, en els moments de gloria creativa i en els de profundes dificultats. Gaudí va ser amic i va compartir converses amb Maragall, ens reprodueixen un fragment d'un article en el que Maragall condemna l'afusellament de Ferrer i Guàrdia. La relació amb Puig i Cadafalch, el rebuig de Gaudí cap al Noucentisme.

L´elogi profund i sincer a l´home i a la seva obra quan ens parla de Jujol. Hi ha una vertadera admiració, ens sembla que van haver moments de relació fraternal:

“De vegades no sé bé, on acaba la seva feina i on comença la meva, tal es la nostra compenetració”

Visita per primer cop la Catedral de Mallorca a mitjans del 1902, la primera impressió és magnífica, considera que el tret diferencial de la Catedral de Mallorca es la proporcionalitat, l´harmònica correlació de les dimensions, l´acompanya el deixeble Rubió, que el va assistir en els càlculs estructurals, més tard va comptar amb l´intervenció decisiva d'en Jujol.

Tenim a les mans un document clau que ens ajudarà a l´hora d´anar modelant el nostre punt de vista sobre Gaudí. Una vegada més una recomanació sense reserves.

No hay comentarios:

Publicar un comentario