domingo, 26 de julio de 2015

"Adán y Eva en el Paraíso" de José Maria Eça de Queirós



Adán y Eva en el Paraíso
José Maria Eça de Queirós  (1845-1916)
Traducción y prólogo de Juan Sebastián Cárdenas
Ed. Periférica


Aquest relat va aparèixer a l’Almanaque Enciclopédico de Lisboa l'any 1897.
l'Almanac combina la informació pràctica amb la divulgació científica i, donada la trascendència que tenia en societats tan precàriament informades, també inclou el relat literari pensat per gaudir sense deixar de tenir els valors de formació del lector.
Un triomf de la fantasia i l'humor:  Adan, venerable Pare, és presentat amb una descripció simiesca, alhora que se’ns dóna a conèixer una Eva més racional. La natura és presentada amb rigor de naturalista, però aquest relat té, per sobre de tot, la funció de divertir, de provocar de manera intel·ligent. No pot ser d'altra forma; parlem d'un autor fonamental, imprescindible, un d'aquests autors del XIX als quals sempre s'ha de tornar, aquesta  vegada en format de vuitanta pàgines plenes d'erudició i humor.
Els almanacs devien, moltes vegades, ser llegits en veu alta, tot compartint l'experiència com un  esdeveniment. Ens podem imaginar els lectors, o el lector i els oients, fent contínues interrupcions per enriquir el text o per dur-lo pels viaranys més impensables. Podríem fer l'experiment de tornar a aquestes formes de lectura, una proposta divertida i de gran qualitat literària per a un vespre d'estiu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario