viernes, 17 de noviembre de 2023

llibre

 


 

FILM & SODA
Rosa Maria Arquimbau

Recull d'articles
Edició de Julià Guillamon i pròleg d'Irene Pujadas
206 pàg.


Rosa Maria Arquimbau, (1909-1992), Film & Soda, (1930-1932)

"És necessari que no tractem el feminisme entre glopadetes de te, com l'hem tractat sempre. Cal que li concedim una més gran atenció que la que es concedeix a un passatemps de tarda"

Una escriptora injustament oblidada, els editors ens diuen a la coberta:

"Arquimbau era una feminista que anava per lliure; una pionera que va obrir més camí del que se li va reconèixer."

Per aquest primer apropament a l'obra, és molt adient accedir a articles que va publicar durant el període 1930-1932. Trobem una observadora exemplar, una dona valenta, que gosa citar amb nom propi persones que en aquell moment tenien tot el reconeixement; també ens divertim, té trets que no podem deixar d'admirar.

Irene Pujades, al pròleg, fa un paral·lelisme entre Arquimbau i Katherine Mansfield, pel que fa a la complexitat dels humans "tots portem mil màscares", també es dona en les dues escriptores la fatalitat de períodes de malaltia. Agraïm a Julià Guillamon l'epíleg, ens parla de la Catalunya del moment, de literatura, d'art, de política, de la gran importància de les aportacions periòdiques a la premsa, de la riquesa que representaven i representen encara, cita a Maria Aurèlia Campmany, Montserrat Roig i Empar Moliner.

Neix en nosaltres el compromís d'accedir a la resta de l'obra de l'autora que Comanegra ha posat al nostre abast, aquest compromís amb el moviment feminista, amb uns trets on no hi ha tòpics i sí reflexions que no han perdut vigència, reflexions davant l'integrisme religiós, l'escola pública, els costums dels estiuejants; tot ha canviat a primera vista, la realitat no és la mateixa, el consum i les noves tecnologies fan canviar les aparences, però en profunditat hem d'agrair que arribin a les nostres mans els llibres de Rosa Maria Arquimbau, ens aporta un coneixement de la societat que ens ha precedit i ens ajuda a aprofundir en el nostre present; una dona que va pagar les conseqüències d'anar per lliure.

La gratitud més sincera als editors i a tots aquells que han fet possible que una obra tan important arribi als lectors actuals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario