sábado, 4 de noviembre de 2023

llibre

 

 


 

L'ÙNIC PROBLEMA
Muriel Spark

Traducció Miriam Cano
175 pàg.


Muriel Spark, 1918-2006,
L'ÚNIC PROBLEMA, (1984)


Hervey Gotham, milionari canadenc, viu a França, pretén que el centre de la seva vida sigui l'estudi del Llibre de Job. Obsedit per la figura de Job, ha triat el seu lloc a prop d'un museu que acull la pintura de Georges de la Tour on apareixen Job i la seva dona, aquest home que cerca la pau, és el centre d'una sèrie de fets, que transcorren a un ritme frenètic i ens porten a viure una comèdia que ens atrapa.

Coneixem Edward, casat amb Ruth, aquest era un pastor de l'església que va descobrir l'actor que duia dins, quan era davant dels feligresos se sentia en un escenari, la seva passió era la representació, ho va deixar tot i va canviar el rumb de la seva vida. Effie, la jove esposa de Gotham, fa un any que viuen separats, només té veu al principi, viatgen amb Ruth, la seva germana; Edward, el cunyat, i Hervey Gotham, el marit, el qual, irritat per una acció d'ella, els deixa i segueix el viatge sol. D'aquesta Effie, tenim notícies tot el temps, hi ha una investigació policial internacional per seguir-li la petja, la policia s'adreça principalment al marit, és terrorista, les seves accions són notícia; durant aquest temps que s'ha separat de l'Hervey ha tingut una criatura, na Clara, en té cura la seva germana Ruth; ens diuen que Effie es vol divorciar amb grans avantatges econòmics. Durant tots els esdeveniments que vivim, a un ritme molt accelerat, coneixem policies peculiars; una tieta d'en Hervey, na Pet, arriba del Canadà escandalitzada per una notícia que creu que ha de donar personalment al nebot. Ens divertim, els personatges són d'una rotunda frivolitat, que contrasta amb l'encaparrament del protagonista, només demana pau per aprofundir en el Llibre de Job, només cerca poder visitar l'obra de Georges de la Tour, que el té obsedit, la bellesa de la dona de Job el duu a tenir present la bellesa d'Effie a qui sembla que no ha deixat d'estimar.

Muriel Spark, ens presenta una comèdia amb personatges immersos en el regne de la frivolitat, no podem deixar de fer costat a l'infeliç milionari al qual no permeten viure en pau, tots menys ell viuen en una espiral que els porta a accions pròpies de desenfeinats, ell cerca donar sentit a la seva vida a través de l'estudi, de seguir una passió intel·lectual i vital, ens ho hem cregut i li fem costat, tot i que podria ser un llunàtic més... Ens divertim i tot plegat ens porta a una reflexió seriosa per la coherència amb la qual se'ns ha presentat. Un bon moment garantit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario