viernes, 10 de noviembre de 2023

llibre

 

 

 

 

LES GERMANES JACOBS
Benjamin Black

Traducció Eduard Castanyo Montserrat
302 pàgs.


Dublín, anys cinquanta, els Jacobs, una família jueva que la diàspora va dur a Dublín on el pare és un pròsper botiguer a la ciutat de Cork; una filla fa de periodista a Londres; l'altra, Rosa ha patit una mort del tot sospitosa, la dona pateix una llarga agonia, del pobre Jacobs ens diuen que "desprenia dol com si fos una olor".

Quirke, patòleg, i el detectiu Strafford, investiguen la mort de la jove acadèmica del Trinity, Rosa Jacobs, el comissari Hackett és el seu cap; Hackett, un comissari honrat que espera el final de la vida laboral, gaudir d'una vida tranquil·la amb la seva dona. Coneixem Tommy McEvoy, company d'escola d'en Hackett, algú que va decidir-se per l'Església i el celibat, ben aviat va arribar a formar part de la jerarquia, des de ben jovenet, tot i que no era gens atractiu, tenia èxit amb les noies, "les feia riure", és bisbe, viu en un palau i no s'està de cap plaer mundà. Wolfgang Kessler, un alemany vergonyosament ric que va triar Irlanda:

"... tenia molts diners per gastar quan va desembarcar aquí. I tenia línia directa amb els pilots celestials."

També tenia un "company de crims a Israel", en Teddy Katz; Kessler té un fill per qui sent un profund menyspreu.

Rosa Jacobs, una lluitadora per totes les causes nobles que la vida posava al seu camí, havia freqüentat els Kessler, havia conegut el fill, la van fer desaparèixer d'una manera grollera, és ben clar que es tracta d'un crim. La seva germana arriba de Londres, és eficient, té serenitat, sap moure els fils, aquesta no aconsegueixen eliminar-la, pateix un accident, del qual se'n surt només masegada.

Coneixem Phoebe, la filla d'en Quirke, una filla que va trigar dinou anys a saber qui era el seu pare; tot i això, els uneix una particular forma d'afecte; Strafford i el seu peculiar matrimoni, que es manté per unes trucades periòdiques on es parla de coneguts comuns als quals s'adrecen pels malnoms.

La relació d'en Quirke i altres personatges amb la beguda.

En Hackett ha rebut l'amenaça del bisbe, cal aturar les investigacions, cal vetllar per la seguretat del milionari alemany, la tranquil·litat de la seva vellesa perilla, en Hacket ens ha inspirat la més profunda simpatia i això ens preocupa.

Per sort, els Kessler, pare i fill, es liquiden entre ells.

Una escriptura impecable, un aprofundiment precís en els comportaments humans, una anàlisi dels fets que ens ajuda a entendre les cròniques oficials de la història, una reflexió del tot necessària.


No hay comentarios:

Publicar un comentario