viernes, 7 de abril de 2023

llibre

 


 

 

CARTES A UN JOVE ESCRIPTOR
Colum McCann

Traducció Marta Pera Cucurell
141 pàgs


Podem no haver llegit aquest llibre amb el propòsit d'arribar a la creació literària, però assistir a la lliçó del Mestre, ens ha ajudat com a lectors.


El llibre que tenim a les mans conté consells per a escriptors, l'autor té una llarga experiència com a docent a escoles d'escriptura creativa, va anotant estratègies per fer possible la creació literària; també interessa al lector que no té previst escriure, aquell lector que gaudeix dels consells adreçats a d'altres, ens sedueix l'erudició, ens porta aprofundir en la lectura, cites que serveixen com a suggeriments per rellegir o descobrir un autor o una obra. Ens divertim, Colum McCann és del tot proper, és d'aquells autors que un cop descoberts no deixarem de tenir en compte, el que ens diu queda amb nosaltres.

"És increïble la capacitat que té un llibre per trobar-te." pàg. 85

Quan entrem en una llibreria o biblioteca, no ho podem fer seguint una inèrcia, ha de ser un parèntesi en la quotidianitat, requereix un propòsit, que aviat sorgeix de manera inconscient, afinar els sentits perquè, si tot va bé, es pot produir el miracle de la revelació, des del prestatge o la taula de novetats, potser sentirem l'atracció cap aquell autor o aquella obra que representarà un esdeveniment a la nostra vida de lectors.

No podem deixar d'expressar la gratitud a l'autor, que vàrem conèixer fa més de vint anys, A este lado de la luz, (2000), All rights reserved, (1998), a partir d'un fet real, el 1916 una explosió mata a obrers que construïen el gran túnel que uneix Brooklyn amb Manhattan, els homes que treballen en aquesta obra són immigrants sense drets, persones que tenen poc a perdre i s'avenen a treballar en condicions al límit, l'autor segueix el destí de tres generacions, passen setanta anys i coneixem la vida dels que no han deixat de viure al subsol o als marges. Una lectura que ens porta a una mirada inquietant respecte al nostre entorn.

Podem no haver llegit aquest llibre amb el propòsit d'arribar a la creació literària, però assistir a la lliçó del Mestre, ens ha ajudat com a lectors. Una recomanació del tot segura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario