sábado, 8 de octubre de 2022

llibre

 


 

ARBRE DE L'OBLIT
Nancy Huston

Traducció Marta Marfany
222 pàgs.


La Lili Rose, molt petita pateix abusos per part d'un professor, callarà aquest fet, simplement fuig per sempre de les classes de música, aprèn a callar, aprèn a tenir racons a l'ànima, serà una estudiant brillant i tindrà, paral·lelament, unes relacions sexuals precoces i molt actives. Professora al City College de Nova York, prepara una tesi sobre el suïcidi de dones artistes. Quan passa la trentena inicia una relació amb en Joel Rabenstein, fill de jueus que van fugir de l'horror d'Europa, als EUA van trobar la prosperitat material i anhelen, per sobre de tot, gaudir de descendència, "Haurem de transformar les nostres branques en arrels" deia Pavel, el pare d'en Joel.

En Joel és un antropòleg brillant, molt jove frueix de reconeixement, professor a la Universitat de Columbia. En Joel i la Lili Rose volen ser pares, l'embaràs, després de molts intents, resulta impossible. Trien cercar una dona que faci les funcions de receptacle, ells pagaran una quantitat de diners que l'ajudaran a sobreviure.

En Joel té la seguretat que l'arribada de Shayna, portarà a la Lili Rose a una estabilitat definitiva, que la convivència farà el miracle de "crear" una família; res és tan idíl·lic, Lili Rose no té cap tret que l'acosti al paper de mare, es refugia en la professió, les classes i la tesi, que l'acompanya fa dècades. Des de sempre, és en Joel que dedica temps i atencions a la filla.

Shayna no té cap record de cordialitat amb Lili Rose, si que és present la preocupació de la mare per dissimular les característiques de la filla, li costen de pair les formes exuberants i els rínxols que durant anys va fer esforços per allisar.

Shayna troba en Felisa, l'amiga i confident que la salvarà, molt jove coneix l'home que la durà a una pau que mai havia conegut.

Les dificultats de ser mare i de ser filla, les conseqüències de les decisions fàcils, la necessitat imperiosa de la "maternitat", una reflexió necessària, un llibre original en la forma, primer ens sorprèn, però aviat ens acomodem als salts en el temps, som davant d'una història molt ben contada, una recomanació sense reserves, una autora que ens interessa des d'aquesta primera presa de contacte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario