sábado, 4 de diciembre de 2021

llibre

 



 

 

 

ASSAIGS SOBRE VIDA I NATURA
Gary Snyder

 
Traducció José Luis Regojo Borras
117 pàg.



Es fa difícil justificar la cultura occidental davant els pobles aïllats d'Alaska


Gary Snyder, THE PRACTICE OF THE WILD, (1990)

G. Snyder pertany a la Generació Beat, poeta, professor i viatger, un home que s'ha integrat a les societats que l'han acollit adaptant-se a les feines més diverses.

Assaigs sobre vida i natura, (2019). Assajos triats amb el permís i assessorament de l'autor. Som davant d'un text elaborat fa més de trenta anys, que ens va arribar en català el 2019 i que les circumstàncies ens fan tenir cada vegada més present.

Es fa difícil justificar la cultura occidental davant els pobles aïllats d'Alaska. l'autor ens diu:


..."Sembla que tot quedarà obsolet, excepte les matemàtiques, la lingüística i el mite." pàg, 26


La supervivència dels homes és del tot incompatible amb els interessos de les grans companyies on priva la protecció dels guanys d'una minoria o de "les burocràcies religioses centralitzades",

La realitat, cada vegada es fa més evident, dona la raó a l'autor que considera que no hi ha cap altra alternativa que acostar-nos a la natura salvatge, el que queda d'aquesta natura, apropar-nos amb humilitat, acceptant els errors, assumint la caricatura d'allò que no té sentit respectar: l'arrogància de la cultura dominant. Estem molt lluny del sentit comú que ens proposa la lectura, malgrat tot, des de tots els àmbits, és possible acostar-nos a actituds que ens portin a l'harmonia i ens allunyin del caos, és una responsabilitat individual.

..."La comunitat humana, quan està sana, és com un bosc antic. Els petits són a l'ombra i a recer dels grans, arrelats als seus cossos vells i caducs. Junts de totes les edats, creixent i morint." pàg. 94

Un exemple de compromís, per part del traductor, amb la divulgació de l'obra i l'autor.

Una reflexió imprescindible. Un gran encert al catàleg de Quid Pro Quo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario