viernes, 2 de agosto de 2019

llibres










LUCY
Jamaica KINKAID
Traducció Carme Geronès
Pròleg Jenn Díaz
122 pàg.

Acompanyem na Lucy en el tràngol d’esdevenir una més al món dels adults, aquest canvi es produeix quan també canvia d’entorn, adolescent ha deixat el Carib per aterrar als EEUU i instal·lar-se a casa d’una família benestant i d’aparença del tot estable i harmònica, on fa de mainadera de quatre nenes i assisteix a classes cada tarda. Tot és nou per a ella, quan arriba a la casa on l’acolliran, haurà entrat per primera vegada en un ascensor… de na Lucy sabem:
“...No tenia el tarannà rialler i en el camp de la felicitat havia viscut una sequera considerable.” pàg. 71

Amb la dona que l'ha contractat es donen aviat relacions de complicitat pròximes a l’amistat, la mare de les nenes té la millor actitud cap a ella, malgrat tot, des del primer moment, la Lucy es sorprèn de la seva immaduresa o de la immaduresa dels rics en general, gent que no ha patit prou, persones que s’indignen perquè el temps ha canviat i el clima no està a l’alçada de les seves expectatives. La Lucy coneixia el dolor real.

La Lucy entra a l'edat adulta, al seu cos tot és igual:
“... En canvi, les coses que no podia veure per mi mateixa, allò on no podia posar les mans a sobre, havien canviat i jo encara no ho dominava.” pàg. 103

Fallarà en tot allò que s'esperava d’ella, no obeirà la llei i el respecte a les convencions, fa mesos que no obre les cartes que la mare li escriu, s’assabenta amb retard de la mort del pare, s'acomiada, a distància i definitivament, de la mare, envia diners, però trenca el fil que les havia unit.

Molt importants les paraules del pròleg “Trencar amb la mare”. La complexitat en les difícils relacions entre mares i filles.

Na Lucy troba un lloc al món, un lloc d’equilibri precari, on s’estableix, segura d’unes quantes “veritats”, per exemple, no vol ser per sempre cuidadora d'altres, aquest podria ser un destí inevitable si no opta per evitar les inèrcies. Aquest és el seu objectiu, evitar les inèrcies, tenir la maduresa i la valentia de trencar amb “seguretats” materials i emocionals que la minvarien.

Una autora que passa a tenir un lloc important a la nostra experiència de lectors. Una recomanació sense reserves.

No hay comentarios:

Publicar un comentario