viernes, 3 de mayo de 2019



Capvespre


CAPVESPRE
Kent Haruf
Traducció Marta Pera Cucurell
386 pàg.

Segon llibre de la trilogia de la qual es val Kent Haruf per donar-nos a conèixer Holt, nom fictici del microcosmos situat a Colorado, a la galeria de personatges que varen desfilar per CANÇÓ DE LA PLANA n’afegim d'altres, que van configurant un entorn de llums i ombres.

Éssers amb una tendència natural a l´harmonia, persones profundament equilibrades que saben refer-se dels embats que la vida els dona, els McPheron són un exemple.

D´altres profundament disminuïts, lluitant sempre contra les seves debilitats, sense entendre… sense veure mai un raig de llum, com els Wallace, hi ha un moment que els acompanyem a fer la compra, es desolador… tot falla, tenen bona voluntat, són dòcils, volen creure, assisteixen a les xerrades per aprendre a ser autònoms en la seva vida familiar, però hi ha quelcom que els atrapa cap a un forat fosc.

La complexitat d’unes lleis que no serveixen per protegir les víctimes que “conviden” als agressors a tornar-hi. La bona voluntat de professionals que lluiten “contra els elements” i que viuen moments baixos en els quals els costa trobar sentit a la seva tasca...

Infants amb poques possibilitats, però amb ganes de “treure el cap”, malgrat l'entorn que els acull, pensem en la nena dels Wallace, la seva habitació en aquella casa bruta i caòtica és un reducte net i endreçat.

En DJ, que té cura de l´avi, amb qui forma una peculiar unitat familiar, malgrat els entrebancs s'inicia a la lectura, és rigorós amb les feines de l'escola, sap guanyar uns diners extres, té una amigueta amb qui comparteix un espai creat per tots dos, un lloc màgic per trobar-se i donat i cas, com un cavaller, s'enfronta a un adult que ha molestat a una dama.

Kent Haruf, ens presenta un microcosmos que esdevé universal, el dolor i l´esperança dels personatges de Holt, és la realitat present arreu…

Una mirada impecable, una reflexió necessària.

No hay comentarios:

Publicar un comentario