viernes, 26 de abril de 2019

LLIBRES




REVOLUCIÓ VERTICAL o per què els humans caminen drets
Ngugi wa Thiong'o
ed. bilingüe kikuiu - català
original en kikuiu - anglès
Traducció de l'anglès Josefina Caball
Il.lustracions Agustín Comoto
91 pàg.


Thiong'o, Kenya 1.938, ens ha donat a conèixer un món que ens és llunyà, ens ha dut a compartir una cultura amb la qual tenim grans diferències, però la seva literatura té tots els trets perquè sigui universal, les seves reflexions apel·len a allò d’essencial propi dels humans. Ens parla de les lluites pel poder, de l'autoritat moral de persones la característica de les quals és el sentit comú i la bondat, a SOMNIS EN TEMPS DE GUERRA ens diu de la seva mare:

“La meva mare era dona de poques paraules. Però aquestes paraules estaven carregades de l'autoritat del silenci que les precedia.”

Ell va ser un noi amb possibilitats de formació, molt jove va aprofundir en l´obra de Shakespeare i en tota aquella literatura que els colonitzadors li van fer arribar, era una tria incompleta, però era l’única al seu abast i va saber aprofitar-ho, no van eliminar la seva capacitat de raonar, ell va tenir sempre en compte també tots els coneixements dels seus, la cultura en la seva llengua de tradició oral, els exemples dels que l'envoltaven. Va ser triat per la família perquè tingues els privilegis del coneixement, el clan ho va saber ben aviat i van actuar en conseqüència.

Ara rebem aquesta faula, aquestes paraules per ser dites en veu alta, per aturar-nos, per ser interromputs, per llegir grans i petits.

Les parts del cos volen un protagonisme individual, les cames es senten superiors als braços i a l'inrevés, els òrgans també es disputen el seu protagonisme, per un moment veuen:

…”el cos i el cap com uns partits en guerra, l´un per sobre de l'altre…”

Ens costa entendre que som un conjunt d´imprescindibles, Thiong'o ens ajuda, és la funció de les faules i un cop més restem del tot agraïts, emocionats d´haver rebut aquesta història a cau d'orella, paraules dites per a cadascun i que ens acompanyaran.

Una vegada més una recomanació sense reserves.

No hay comentarios:

Publicar un comentario