viernes, 5 de abril de 2019

llibre


Què vol dir quan un home cau del cel
Lesley Nneka Arimah
Traducció Dolors Udina
173 pàg.


Lesley Nneka Arimah, una autora que es dona a conèixer amb aquests dotze relats que tenim a les mans. No ha estat fàcil entrar-hi, té una manera de dir, un ritme al qual cal acomodar-se, ho fem i aviat establim la complicitat que es dona amb els autors a qui ens donem amb tota confiança.

Ens presenta dones i nenes en situacions límit, sempre en el marc d'una cultura que ens és llunyana, però els seus personatges són sempre arquetips universals. A les primeres planes, ens trobem aquestes paraules:

…”Ella era la gran de massa germans i sap que les necessitats d'un nen poden ofegar els somnis d'una nena” pàg. 9


“Personalitats acomodatícies” quan apareixen les possibilitats de conquerir l´home com qui lluita per un trofeu.

Nigerians al seu país i als EEUU, les grans diferències socials a l'Àfrica que els acull. Una vídua i les seves dues filles, acollides per la germana d´ella, la qual representa els parents rics, capaços d´executar uns nivells de crueltat impensables, terriblement snobs, viuen a cases decorades seguint les pautes de revistes d'interiorisme angleses on es reprodueixen els espais sense tenir en compte ni tan sols les condicions climàtiques… grotesc. A les nenes i a la seva mare, el marit i pare els ha estat “arrabasat” en un accident, viuen en estat de xoc, la petita ha deixat de parlar, escriu… es comunica amb una gallina, la gran haurà de sacrificar la seva identitat per sobreviure, la mare viu al límit de les seves forces.

Coneixem la peculiar Glory, una nena sense cap capacitat per trobar la tranquil·litat:

…”com si hagués nascut ofesa amb el món” pàg. 131

Hi tornarem, hi tornarem per anar fent nostres aquestes històries d´una autora que ens ha fascinat i trasbalsat alhora, que té una manera de dir que ens sedueix i sorprèn, cada una de les narracions ens duu a un món i a uns personatges femenins del tot universals que passaran a formar part de la nostra experiència de lectors, històries que no ens són alienes.


No hay comentarios:

Publicar un comentario