viernes, 5 de mayo de 2017

"El maestro del juicio final" de Leo Perutz



El maestro del juicio final
Leo Perutz
Traducció de Jordi Ibáñez
226 pàg.


En aquesta novel·la assistim a una reunió de persones amb interessos artístics del tot elevats, intèrprets de música i oients refinadíssims. Coneixem un actor consagrat que viu l'eclipsi de la seva carrera i ha de representar en els propers dies Ricard III de Shakespeare. Es respira una certa tensió a l’ambient, al gran actor li volen estalviar un ensurt terrible: el seu banc ha fet fallida i es troba absolutament arruïnat.

De sobte, dos trets: l’actor és mort. Ens acull a partir d’ara un relat policíac amb ingredients de literatura fantàstica.

Al començament el narrador ens diu:

Todos nosotros no somos más que proyectos fallidos de la voluntad inmensa del Creador. Llevamos dentro un enemigo terrible y ni lo sospechamos.” (Pàg. 13)

Suïcidis induïts? On és el culpable?

Les investigacions del metge, el baró i l’enginyer, així com el neguit i la por són presents des del primer moment. Tots volen trobar una explicació que els tranquil·ltzi, tot i que desconfien que les seves pesquises els portin a una resposta que els aporti serenor. Poca poc tot esdevé més complex; cada vegada tots - ells i nosaltres, lectors-, hi estem més implicats, d'aquí la seducció i l’espant que ens provoca la lectura.

Coneixem el savi Pfisterer, que resol qualsevol qüestió, recita dades concretes sense deixar de fer la feina que l’ocupa. Ho fa a canvi que la persona que li demana ajuda pagui la seva consumició.

¡Qué pocas cosas sabemos los unos de los otros! Todos llevamos nuestro propio juicio final a cuestas.” (Pàg. 222)

Tenim a les mans una narració perfecta d’un Mestre imprescindible. Hi tornarem, de fet tindrem necessitat de tornar-hi, però… Necessitarem un temps, ens hem de refer d’aquesta primera lectura que ens ha trasbalsat i seduït alhora.


És un clàssic imprescindible. De moment ens refugiem en les músiques que ens suggereix a les primeres pàgines –Brahms, Beethoven, Schubert- i que ens permetem establir un vincle amb les paraules que ens han atrapat. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario