sábado, 29 de octubre de 2016

"Últims testimonis" de Svetlana Aleksievitx


Últims testimonis
Svetlana Aleksievitx
Traducció Marta Rebón
456 pàgines
21.90 €

A finals del anys 80, Svetlana Aleksievitx, demana el seu testimoni a homes i dones que a la fi de la guerra eren infants que tenien entre dos i dotze anys.
Comença amb una cita de Dostoievski ”...cap revolució justifica una llàgrima d’un infant…”.
La guerra explicada per adults amb capacitat per recordar la seva infantesa, un dolor que va arribar a uns nivells terribles, manquen les paraules… pero ells les tenen, aquets supervivents que han trobat el seu lloc al món una minoria que va sobreviure i van tenir la oportunitat d’expresar el seu explícit monòleg.
A “Temps de segona mà” Svetlana Aleksiévitx ens diu:
“Quan la vida, la vida ras i curt esdevé literatura” pàg. 427

Doncs si, aquests testimonis ens ofereixen uns relats perfectes, ens sentim aprop, sembla que compartim amb ells un espai, una tasa de té, sembla que ens arriba la escalfor del seu somriure i la seva mirada, son molts mestres, artistes, obrers, enginyers, músics... Aquestes persones so un percentatge molt petit a les estadístiques, els nins van morir a milers de milers, van quedar els grans tullits, els que van omplir les institucions per a malalts mentals, els que van malviure fins a un final que es va allargar en el temps. Va haver aquesta minoria que el sistema va convertir en persones utils a la societat, malgrat les ferides obertes.
Mai agrairem prou a la darrera Premi Nobel, aquest testimoni de primera mà que “ha esdevingut literatura” i ens ajuda a entendre el món, a entendrens.
En el nostre present, els senyors de la guerra actuals no son il.luminats que volen conquerir malgrat el que sigui perque tenen la certesa de la seva superioritat, ara el dolor, la gana, els desplaçaments, la mort la manipulen els que s’ han d’enriquir i per això han triat la indústria de l’armamant i ens planteixen com una utopia aturar les guerres, perque aquesta indústria perversa no deixi de produir, les guerres no es poden aturar i els moviments migratoris no poden deixar de generar riquesa amb una forma d’esclavitut adaptada a la globalització, ens manca capacitat per entendre el nostre present.

Als testimonis d’aquets supervivents hi tornarem com es torna als clàssics, fragments de vida que ens acompanyaran per sempre.


No hay comentarios:

Publicar un comentario