miércoles, 10 de febrero de 2016

"Archipiélagos" de Abilio Estévez

Archipiélagos
Abilio Estévez


Ens presenten un llogaret als afores de L’Havana i uns personatges que viuen tres dies d'agost de 1933, "La Revolución del Treinta". Els cubans es revolten contra el dèspota Machado. Tenim un narrador -José Isabel, un home entranyable-, que ens parla des de la seva residència de Vermont on transcorren els dies de la seva vellesa:
"... las vidas vividas influyen en esas otras vidas leídas. Lo leído vale tanto como lo vivido.
Abilio Estévez ens dóna a conèixer personatges que tenen les característiques dels grans clàssics i que ens serviran per entendre el món:
Passarà el temps i no deixarem de tenir present Ezequías Cumba, un home íntegre.
No oblidarem els orígens de Teo Martinica i lamentarem la seva enigmàtica desaparició.
Vitaliano Blanchet, el gran amic de José Isabel i fill del Coronel Maximino Blanchet.
Libertad Peña, filla de Luciano Peña, dona de gran autoritat moral exiliada a San José de Costa Rica. L´ANY 1959 no va tenir forces per creure en cap altre revolució, ja no podia ni volia tenir esperances de canvis i va partir. Fins al darrer moment, 93 anys, comparteix la vida i els coneixements amb els seus alumnes, té una bona mort, mentre dorm.
La cantant Penumbra, que als 13 anys era com una nina de cinc i als 14 com una dona gran, el dolor, potser, va donar profunditat i bellesa a la seva veu, l´acompanya el guitarrista El Lince.

Quan acabes de llegir, tens la seguretat que ets davant d’una novel·la clau per aprofundir en la història de Cuba: Abilio Estévez ens ofereix quelcom vital dins la seva obra. Un llibre imprescindible i magistral.

No hay comentarios:

Publicar un comentario