jueves, 3 de agosto de 2023

llibre

 


 

 

EL PONT D'ALEXANDER
Willa Cather

Traducció Núria Sales
139 pàgs.


Willa Cather, (1873-1947) El pont d'Alexander, (1912)

L'enginyer Bartley Alexander, és un home d'acció, viu a Boston i viatja a Londres regularment en l'exercici de la seva professió. La seva dona, Winifred, contribueix a la seva activitat des del lloc on la vida l'ha situat, té cura del govern de la casa i de la vida social. Lucius Wilson és un vell professor, un
bon vivant amic de la família, també es permet el plaer dels viatges a Europa amb certa regularitat.

En un dels viatges a Londres, Bartley es retroba amb Hilda Burgoyne, una actriu irlandesa entregada a la seva carrera, a la seva família i als amics, una dona que estima Bartley no accedeix a estratègies per fer-lo seu, viu el moment, malgrat tot, res pot estalviar-li la tristesa de la soledat. En una ocasió Bartley gossa dir:

"-Que n'ets d'animosa...
-No, no ho soc. No pas en certes qüestions, en tot cas. No calen gaires ànims per lluitar per un instant que és teu, però en calen molts per lluitar per passar sense... molts, en calen. Més dels que tinc i no hi puc fer res afegí feréstega." pàg. 95.

Bartey, viu el reconeixement en el seu treball, al Canadà s'està construint el pont que coronarà la seva trajectòria, la cloenda perfecta, l'obra magnífica per la qual serà recordat definitivament. Aquesta obra, té molts d'entrebancs, dona maldecaps, que Bartley en certa manera esquiva, delega; hi ha un cap d'obra al davant. En una ocasió és reclamat, viatja i no arriba a temps, la realitat els posa fora de control, la realitat no coincideix amb els càlculs sobre el paper, la construcció cedeix i arrossega persones, un final apocalíptic, Bartley és una víctima més; abans del darrer alè, sent la veu de la seva dona, Winifred, l'encoratja, que nedi, que resisteixi. Els obrers que s'han arrapat al seu cos s'ofegaran i ell se'n sortirà... Els ànims i el coratge de Winifred, per una vegada, no són suficients.

El vell Wilson, visita les dues dones que han perdut l'estimat. Per a l'actriu Hilda, entrenada en els sentiments de frustració, entrenada en la soledat, la vida no ha canviat gaire, segueix el compromís amb la professió, la il·lusió que es renova davant cada nou paper que ha d'estudiar. Winifed ho ha perdut tot, ha d'acceptar un futur sense glòria, sense reconeixement.

Hem conegut l'home d'acció en la seva grandesa i també en la seva mediocritat.

Aquesta primera novel·la de Willa Cather, ens presenta l'anàlisi perfecta dels personatges, ens ajuda a entendre el món. A la coberta, els editors ens diuen que Faulkner la va considerar una de les veus més importants del segle XX, la lectura d'aquesta primera novel·la ens porta a l'admiració i respecte més profunds per l'autora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario