sábado, 14 de noviembre de 2020

llibre




 

 

EL RAI DELS INNOCENTS

Quim Español

252 pàg.


Els Castells són una família que s'ha desintegrat, a la mare li costa reconèixer el seu present, un marit que s'ha transformat en un personatge hostil, un ésser absent que acaba abandonant els seus, per a ella la prioritat són els fills, en David, en Damià i la Paula. En David és un bon noi, d'una bondat i sensibilitat a tota prova; es fa amic d'un vell hortolà i ocellaire, l'apassionen els ocells i la construcció de gàbies per a les aus que criarà i vendrà, s'estima a Syra, demana al professor que revisi els versos que ha triat per manifestar el seu amor. Quan ho ha perdut tot, s'ofereix en sacrifici per salvar el germà, en Damià als 15 anys ja no té futur, entra a la societat fent el paper de camell. Narcotràfic, policies corruptes, grups neonazis. 

Un centre escolar que pretén rescatar els joves sense oportunitats, la finalitat és donar la possibilitat d’un ofici, una directora que no coneix els límits de les seves funcions, és sensible als drames que viuen les famílies i actua de manera valenta i eficaç, problemes de tot tipus, joves africans, hispans, sobretot persones sense mitjans, alumnes als quals s’ha de procurar un entrepà perquè arriben a classe en dejú, famílies que necessiten ajuts per arribar a final de mes, es desplaça a caus infectes per rescatar una alumna en situació de màxima alerta... Professors que troben el seu lloc en aquell caos, miren els joves de cara i això els porta al compromís, d'altres que les circumstàncies els sobrepassen, n’hi ha que són insensibles al que els envolta perquè creuen que el seu currículum els ha de dur a un destí més "digne".

En fi, una realitat que si obrim els ulls hi convivim, personatges tractats amb sensibilitat i respecte, la fragilitat de les famílies, les convivències d'ètnies socials i religioses, el fracàs escolar, les drogues... la pobresa radical, sense embuts. Tenim a les mans un document necessari i literàriament impecable, una novel·la que no podem obviar, una recomanació sense reserves. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario