lunes, 13 de abril de 2020

"BON DIA, TRISTESA" de Françoise Sagan






BON DIA, TRISTESA
Françoise Sagan
Traducció Josep Maria Pinto
181 pàg.

l’Any 1954, quan l’autora en tenia 19, aquesta novel·la va passar a ser un clàssic indiscutible, una referència obligada.

Aquesta lectura ens fa tenir una total admiració a l’autora, una persona dotada a 18 anys d’unes capacitats indiscutibles per crear perfils literaris d’una gran perfecció, crea uns personatges magistralment dibuixats, ens presenta una societat que sobreviu a tot, l’esnobisme, la frivolitat, el viure amb despreocupació, el classisme social… Quina perfecció a l’hora de fer-nos arribar els seus personatges, que no són fruit de l’experiència… Una lectura que no perd vigència, a la qual potser hi tornarem, l’atmosfera ens atrapa des del primer moment, tenim totes les sensacions de l’estiu a la costa, ens absorbeix el paisatge del sud de França.

Ens és presentada una família, formada per pare i filla, la mare va morir, la noia acaba de passar uns anys en un internat, el pare, un home atractiu, amb capacitats per guanyar diners i del tot abocat a les seves conquistes, un seductor per a qui aquest tret és la característica principal.

La filla, és la feliç col·lega del pare, es miren la vida junts, comparteixen festes i riuen, neden, viuen esquivant compromisos. La noia, ens admira immediatament per les seves capacitats de conèixer amb profunditat a qui tingui davant, les seves brillants reflexions i unes dots per a la manipulació que ens enlluernen.

La burgesa que pretén esdevenir part de la família, no és possible, primer perquè la noia ho ha decidit, no encaixa, és una dona que treballa, que és més convencional i que es permet tenir plans per als altres dos, li agradaria posar fi a la disbauxa.

L’amiga, del pare, una dona que encaixa perfectament amb el món de la frivolitat, és jove i guapa, amb un posat d’eterna adolescent, es deixa dur… ja li va bé que li diguin per on ha d’anar.

Hem conegut un microcosmos real, acompanyem els nostres personatges durant un estiueig durant el qual passen fets del tot transcendentals, però res impedirà que tornin a la seva quotidianitat per seguir una inèrcia que els ha atrapat definitivament.

Una reflexió del tot necessària, una joia més d’aquest catàleg de Viena Edicions. Col·lecció “Petits plaers”.



No hay comentarios:

Publicar un comentario