domingo, 20 de octubre de 2019

llibre



L'ÚLTIM AMOR DE BABA DÚNIA
Alina Bronsky
Traducció Ramón Farrés
132 pàg.

Som en un poblet de la zona d'exclusió de Txenòbil, un lloc on no correspon que hi hagi vida, malgrat tot la natura segueix el seu ritme, les estacions prenen el relleu d'una a l'altra i es dona quelcom que per a la Baba Dúnia és harmonia. Després d´una vida de treball com a auxiliar d´infermeria, amb els fills fora del país, els recursos econòmics limitats i sense tenir en compte la seva edat, considera que el seu lloc és a la casa de la qual la van treure quan hi va haver el desastre.

Una dona que es guia pel seu criteri, va ser la primera en tornar a casa seva, l'han seguit d'altres, molt pocs, amb els anys n’han mort uns quants, d´altres sobreviuen… ella viu, ha recuperat una part de l´hort, viatja a l’indret habitat més proper per fer les compres i les visites a l'oficina de correus on l´esperen els paquets que la filla envia des d’Alemanya, paquets que ella rep amb resignació. No sap a qui està més agraïda, a la filla que l´envolta de tot allò que considera necessari o al fill que mai no envia res, a la fi ha optat per donar les gràcies amb tota l´efusió que pot i fins i tot de vegades demanar-li alguna cosa puntualment per justificar la generositat de la Irina. Sense el que no podria passar és sense les cartes que la filla li escriu, les cartes sempre inclouen fotografies de la neta que no coneix, quan va passar el desastre la nena tenia un any, les parets de la casa de Baba Dúnia estan plenes de les fotos de la Laura, la neta estimada.

Hi ha un incident que porta la nostra heroïna a la presó, allà també troba un sentit a la seva vida, fa amistats, treballa, cus fundes de coixí, n’ha fet centenars i creu que la seva tasca té una utilitat, allà troba una dona que li ensenya el poc anglès que sap, ella té urgència d'aprendre aquesta llengua, té un tresor amagat: una carta de la neta escrita en anglès, el seu objectiu és poder llegir-la. És alliberada, torna al poble, al seu lloc i amb un nou objectiu “recuperar” la neta…

Hem conegut un ésser excepcional que ens és presentat amb uns trets que la fan profundament humana, una dona que ha passat a formar part de la nostra experiència, un exemple de bondat i equilibri. Una lectura necessària, una vegada més una recomanació sense reserves.

No hay comentarios:

Publicar un comentario