viernes, 16 de septiembre de 2016

La millor història del món



La millor història del món
Rudyard Kipling
Traducció de David Gálvez
Epíleg de Vicenç Pagès Jordà
235 pàgines
16,80 euros

La millor història del món és en aquest cas aquella que ha estat “viscuda”: Kipling ens parla de metempsicosis-transmigració d’ànimes. Charlie, el treballador de banc que s’esforça a l’elaboració de poemes mai prou satisfactoris, descobreix la literatura i viu aquest moment del tot enlluernat, com correspon a la joventut, com ens ha passat a tots. Cada autor es fa el seu lloc a la vida del nostre aprenent de lector.

El protagonista compra els seus primers llibres tot venent una Història al “mestre” que potser esdevindrà un autor reconegut; per al jove es tracta d’un negoci en el qual no vol cometre errors:

…”Crec que, com a mínim, em mereixo un vint-i-cinc per cent del guany, o no?... He subministrat totes les idees; oi?”
…”Vaig suposar que l’havia desenvolupat a la City, on en Charlie s’estava emplenant d’un accent nasal curiós, d’home poc cultivat propi d’allí.” (Pàg. 75).

Aquest “estat de gràcia” té un temps finit a la vida d’en Charlie i ell no en té consciència; només el seu interlocutor lamentarà que l’evolució del jove el porti a l’oblit.

Trobem un epíleg necessari que hem d’agrair a V. Pagès Jordà: Ens ajuda a aprofundir en la figura d’en Kipling i ens remet a La història de la literatura fantàstica, 1940 de Borges-Bioy Casares-Ocampo, on es considera aquesta Història com “la millor del món”.

Les altres tres narracions ens porten a l’Índia, aquell lloc remot que de cada vegada ho és menys perquè Occident hi viatja. Aquells que viatgem des de les nostres butaques o des de les cadires de les biblioteques mai no deixarem de relacionar l’Índia amb Kipling, a qui sempre tornarem.

Aquestes quatre històries ens acompanyaran molt de temps. Ara mateix les deixem per anar a cercar El Aleph: El primer conte -El inmortal- podria ser, segons Pagès-Jordà, un homenatge al guardonat amb el Premi Nobel més jove de la història: Rudyard Kipling, que el va rebre als quaranta-un anys.


Aquesta és una edició acurada, en la seva senzillesa conté la bellesa dels llibres importants. Males Herbes ens ofereix un catàleg ple de grans encerts. Gràcies.


No hay comentarios:

Publicar un comentario